Afbeelding
Jacob Dekker

Veel onduidelijkheid over nieuwe Hoofdvaartbrug bij Bennebroekerweg

20 januari 2020 om 08:58 Overig

HOOFDDORP Na een voorspoedige bouwperiode werd nog net in het oude jaar de nieuwe brug over de Hoofdvaart ter hoogte van de Bennebroekerweg met de nodige toeters en bellen geopend. Maar daarmee veranderde tegelijkertijd de totale verkeerssituatie op het kruispunt bij de kenmerkende en prachtig herstelde oude herberg op de hoek met de Hoofdvaart-West. En gelet op het grote aantal automobilisten dat nog steeds -vanaf beide klanten- de brug oprijdt, is dat nog niet bij iedereen bekend.

Waar je vroeger vanaf de Bennebroekerweg -dus met de oude brug- keus had om zowel de West-als Oostzijde van de Hoofdvaart richting Hoofddorp of Nieuw-Vennep te kiezen, is die optie er nu niet meer. De splinternieuwe en kostbare brug is namelijk alleen opengesteld voor tractoren en soortgelijke voertuigen. Fietsers beschikken aan de zijkant van de brug nog over een eigen baan. Dus iedereen die nu -net als vroeger- via de Bennebroekerweg het kruispunt nadert, moet allereerst voorrang geven aan al het kruisend verkeer. Dus ook aan de fietsers en brommers die met vaak hoge snelheid van de rechts gelegen Calatravabrug komen. Fietsers kunnen dan nog rechtdoor de nieuwe brug oprijden, maar met een (bestel)auto de brug oprijden is door de geplaatste verkeersborden verboden gebied en dus strafbaar. Wat resteert voor wie met de auto naar Hoofddorp/Nieuw-Vennep wil, is linksaf over de 30-km weg (met veel hobbels) naar de verderop gelegen Calatravabrug en dan daar via de Hoofdvaart-oostzijde richting Hoofddorp en Nieuw-Vennep inslaan.

Idee achter deze nieuwe situatie is dat ter hoogte van het eerder op de Bennebroekerweg gelegen Tudorhuis al eerder een nieuwe brug in gebruik werd genomen.

Idee achter deze nieuwe situatie is dat ter hoogte van het eerder op de Bennebroekerweg gelegen Tudorhuis (tevens ontsluiting van gelijknamige woonwijk) al eerder een nieuwe brug in gebruik werd genomen. Deze verzorgt de snelverkeerverbinding met de rotonde in de naastgelegen Nieuwe-Bennebroekerweg. Maar voor velen die vanuit Tudorpark deze mogelijkheid kiezen, maakt de onoverzichtelijkheid van de rotonde in combinatie met de hoge snelheid waarmee op de doorgaande weg wordt gereden, tot een gevaarlijke situatie. Met name het dijkje tussen de beide weghelften, maakt dat het verkeer vanuit Zwaanshoek voor mensen op de rotonde vaak pas op het allerlaatste moment echt goed waarneembaar is. Zij moeten weliswaar voorrang verlenen, maar niet zelden moet er dan op het allerlaatste moment nog hard geremd worden.

Jacob Dekker

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie