Het oude clubgebouw, wat in 1965 afgebroken is en waar een nieuw clubgebouw voor gekomen is. Deze is overigens ook al lang weer afgebroken, na een brand.
Het oude clubgebouw, wat in 1965 afgebroken is en waar een nieuw clubgebouw voor gekomen is. Deze is overigens ook al lang weer afgebroken, na een brand. Hein Buijs van Historisch Halfweg

Jubileumfeest vv Zwanenburg: fusieclub bestaat inmiddels 100 jaar

20 januari 2020 om 10:13 Overig

ZWANENBURG Onder het moto 'Save the date' vierde voetbalvereniging Zwanenburg afgelopen weekend haar 100-jarige bestaan. De oudste van de twee fusie verenigingen, sv Halfweg werd op 13 december 1919 in een café in Halfweg opgericht. Reden voor uitgebreide feestelijkheden en een receptie. Opvallend was de afwezigheid van gemeente en voetbalbond.

Vlak na de eerste wereldoorlog zijn er veel verenigingen opgericht, vooral in de voetbalwereld. Zo ook in Halfweg, want Zwanenburg was in die tijd nog maar net tot ontwikkeling gekomen. Dit dorp kreeg haar naam ook pas in 1913.

De naam van de vereniging werd Halfweg Vooruit. De toenmalige voerbalbond veranderde dit in vv Halfweg. De eerste wedstrijd van deze vereniging werd met 4-2 verloren van Spaarndam 1, dat een jaar eerder was opgericht. Het eerste veld lag aan de Olmenlaan, waar nu nog het voormalige politiebureau en brandweerkazerne zijn. Via de Spaarndammerdijk verhuisde de club in 1934 naar de IJweg. Pas in de jaren zestig werden twee velden op de huidige locatie in gebruik genomen.

De club werd in de jaren veertig een sportvereniging. Naast honkbal werd er in de loop van de jaren basketbal en handbal gespeeld en was er een judovereniging. Deze activiteiten zijn uiteindelijk in de jaren negentig beëindigd.

De jongere fusievereniging was de rooms-katholieke voetbalvereniging “Na Arbeid Sport” afgekort NAS. Deze werd opgericht op 25 mei 1931. Het eerste voetbalveld lag op de plaats waar nu de Irenestraat in Halfweg is. Via een veld aan de huidige Polanenstraat, een veld aan de IJweg en de Baduinlaan in Halfweg kwam de vereniging in 1969 naar de Populierenlaan, waar het de buurman van sv Halfweg werd.

In 2005 werd besloten tot een fusie van beide verenigingen. Omdat er geen andere sportactiviteiten meer werden beoefend, werd het een voetbalvereniging. De naam werd vv Zwanenburg. Thans een vereniging met 12 seniorenteams, waarvan twee dames- en 27 jeugdteams, waarvan twee meisjesteams.

Helaas is de mentaliteit tegenwoordig heel anders geworden

JUBILEUM Voor het vieren van het jubileum was een feestcommissie van vier heren en twee dames in het leven geroepen. De groep bereidde de feestelijkheden in het weekend van 17 en 18 januari voor. Deze bestond uit drie delen: een feest voor de jeugd van 12 tot en met 17 jaar op vrijdagavond, een receptie op zaterdagmiddag en een grote feestavond op zaterdagavond. Voor de jongere jeugd wordt op een later tijdstip nog iets georganiseerd.

Bij de receptie was de kantine redelijk gevuld. Opvallend was wel dat de grote meerderheid van de aanwezigen van wat oudere leeftijd waren. Wat dat betreft leek het vooral ook op een reünie. Er was vreemd genoeg weinig belangstelling van officiële zijde. Vertegenwoordigers van bijvoorbeeld KNVB of gemeente waren er niet. Jammer want vv Zwanenburg had vanwege haar jubileum in aanmerking kunnen komen voor eremedaille in goud van de gemeente Haarlemmermeer. Voorzitter Oos Kesbeke ging in zijn toespraak in op de geschiedenis van de vereniging. Zo vertelde hij over kapelaan Westdijk, de geestelijk adviseur van NAS. Deze schonk onder meer doelpalen en een bal: “Daarmee was eigenlijk onze eerste sponsor”.

Ook kleedgelegenheden waren in de beginfase nog niet echt beschikbaar: “De spelers moesten zich omkleden in een boerenschuur.” De velden waren meestal nog een grasveld: “Door de week liepen de koeien er nog op, zodat er voor de wedstrijden eerst nog wat koeienvlaaien opgeruimd moesten worden.” Tenslotte deed Kesbeke nog een oproep: “Helaas is de mentaliteit tegenwoordig heel anders geworden. Ondanks het feit dat wij nog veel vrijwilligers hebben, wordt dit steeds moeilijker. Nu zijn er nog veel oude rotten die het werk doen. Maar ook wij hebben versterking nodig.”

Henk van Ommeren

Maar liefst vijf oud-voorzitters en twee huidige voorzitters van de jubilerende vereniging.
Dit is het veld van de vv Halfweg in de Populierenlaan, waarschijnlijk in 1934.
Deze foto komt uit de jaren twintig, het is niet bekend wie er op staan.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie