Initiatiefnemer van de motie 'Tot hier toe en niet verder, inleveren maar' was CDA-raadslid Erik van der Peet.
Initiatiefnemer van de motie 'Tot hier toe en niet verder, inleveren maar' was CDA-raadslid Erik van der Peet. Jur Engelchor Fotografie

Moord op Tom Manting leidt tot actie tegen steekwapens

20 januari 2020 om 15:51 Overig

HAARLEMMERMEER De gemeenteraad heeft donderdagavond raadsbreed een motie aangenomen die oproept dit jaar een campagne op te zetten om alle illegale steekwapens straffeloos in te laten inleveren. Directe aanleiding voor de motie was de laffe roofmoord 16 december vorig jaar in Toolenburg, waarbij de 64-jarige Tom Manting met messteken om het leven werd gebracht.

Initiatiefnemer van de motie 'Tot hier toe en niet verder, inleveren maar' was CDA-raadslid Erik van der Peet (foto). Hij noemde de vele reacties na de fatale steekpartij in december zeer indrukwekkend. Er is ook een gevoel ontstaan dat het toenemend wapengebruik erg ongewenst is. "Het gebruik van steekwapens is gewoon niet normaal", zo zei Van der Peet. Daarom vond hij het hoog tijd voor een krachtige motie. Alle fracties steunden dit initiatief.

De inleveractie geldt vooralsnog alleen voor steekwapens. Voor vuurwapens ligt het wat ingewikkelder. Die kun je niet straffeloos inleveren, omdat bezit ervan sowieso strafbaar is.

Het toegenomen bezit en gebruik van messen baart burgemeester Marianne Schuurmans al langer zorgen. Ze zei tijdens de raadsvergadering dat er in samenwerking met het jongerenwerk ook posters komen die duidelijk moeten maken dat messen niet thuis horen op straat.

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie