Afbeelding
Trudy Witteman

Tijdelijk Holocaustmonument bij Kunstfort Vijfhuizen

24 januari 2020 om 08:30 Overig

VIJFHUIZEN Burgemeester Schuurmans heeft donderdag een tijdelijk Holocaustmonument bij Kunstfort Vijfhuizen geopend: Levenslicht. Dit omdat het 27 januari 2020 75 jaar geleden was dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Ook in Haarlemmermeer worden de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Het monument in Vijfhuizen maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan 170 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo blijft in heel Nederland de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust levend.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Haarlemmermeer, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel Joodse onderduikers waren, zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden lichten de stenen op, om daarna weer uit te doven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is nog tot 2 februari van dinsdag tot en met zondag (maandag en donderdag gesloten) van 13.00 tot 18.00 uur te bezoeken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie