Wanneer wordt de detonerende ex-peuterspeelzaal in het Zwanenwater eens afgebroken?
Wanneer wordt de detonerende ex-peuterspeelzaal in het Zwanenwater eens afgebroken? Frans Tol

'Centrum Nieuw Vennep al 30 jaar een puinhoop'

4 februari 2020 om 07:36 Overig

NIEUW-VENNEP Marcel Klein, de voorzitter van de Stichting Dorpsraad Nieuw-Vennep, had eind vorig jaar in het Witte Weekblad al aangegeven dat de dorpsraad vooral de aandacht richt op de kernzaken: Nieuwe Kom, Pionier, Park 21 en Getsewoud-West. Maar in de dorpsraadvergadering van dinsdag 28 januari was er duidelijk ook oog voor andere kwesties zoals de verdwenen paden van Flierveld, het lichtplan voor de Vivaldisingel, het Noodgebouw Opmaat2, de wegverzakking bij de Calatravabrug en het voormalige gebouw voor kinderopvang aan het Zwanenwater.

Dat deze goed draaiende dorpsraad te maken krijgt met een nieuwe gebiedsmanager heeft wel als gevolg dat er eerst weer kennis gemaakt moet worden. Dus stond een gesprek tussen Marcel Klein en Paul Heuberger al direct in de takenlijst. Voor de dorpsraadvoorzitter een belangrijk gesprek: "Ons centrum is al 30 jaar een puinhoop. Dus hoe kunnen we iedereen in beweging krijgen om vooral eens wat aan ons centrum te doen. En dan met het accent op de leegstand in wc de Symfonie, de Gelevinkstraat, en dan de Poststraat en Venneperstraat met hekken om de verbrande panden achter de voormalige bloemenwinkel van Reng Verkuyl, en het onkruid dat hier en daar welig tiert."

Ik hoop dat de 54 jaar oude bomen behouden blijven.

Het had in ieder geval tot gevolg dat deze dorpsraadvergadering voor de pauze al drie kwartier was uitgelopen vanwege de discussie over wat de dorpsraad nou zou kunnen doen om de ontwikkelingen in het centrum te bevorderen. Daar zou alleen een flinke vooruitgang geboekt kunnen worden als de grondeigenaren tot een centrumplan komen met een invulling van veel minder winkelruimte dan voorheen gepland. Maar daarvoor moet de gemeente wel de grondprijs laten zakken.
Dorpsgenoot Helma Geheniau, die als groenspecialist heel wat jaren in de dorpsraad zat, was naar de vergadering gekomen om te mogen inspreken over enkele kwesties die haar nu aan het hart gaan. "Mocht er nieuwbouw komen op de locatie waar de Op Dreef school gestaan heeft dat hoop ik dat de 54 jaar oude bomen die daar staan wel behouden blijven. En wanneer wordt de detonerende ex-peuterspeelzaal in het Zwanenwater eens afgebroken zodat deze plek nog groener kan worden?"
Zij meldde twee jaar geleden drie maal een rondgang te hebben gemaakt met de gemeentelijke bomenspecialist: "Maar in de uitvoering van de toen gemaakte bomenplanlijst is nog geen vooruitgang te zien. Het Venneperplein moet aangenamer gemaakt en ook de Doorsteek moet een mooie entree naar Pier K worden en geen parkeerplaats."

Op de plaats Pionier/Bolsterrein gaan vermoedelijk 98 appartementen komen, maar Geheniau heeft zich sterk gemaakt om het grote kunstwerk in de hal te kunnen behouden: "Men heeft mij in ieder geval gezegd dat er beneden horeca komt en dat het kunstwerk behouden blijft."

MASTERPLAN De gemeente heeft inmiddels laten weten daar er op die locatie De Pionier / Bolsterrein aan een masterplan voor het hele bedrijventerrein gewerkt wordt en dat er op het Bolsterrein door de gemeente samen gewerkt gaat worden met Wilma Wonen. Op bedrijventerrein De pionier staat het vertrek van Van Groningen gepland voor september 2020 en het blijkt dat door dit vertrek de interesse vanuit woningontwikkelaars voor dit gebied sterk is toegenomen. Meerdere ontwikkelaars hebben daar dan ook al percelen gekocht. Op de plek waar voorheen het Ontmoetingscentrum stond zou het Marktgebouw komen met daarin het Gemeentelijk Servicecentrum, de politie, mogelijk de bibliotheek, winkels, een Grand Café en 38 woningen. De dorpsraad betreurde dat dit initiatief blijkbaar geen doorgang kan vinden: "Wel heeft de gemeente nog contact met ontwikkelaar Ten Brinke Groep over een gebouw met commerciële voorzieningen met mogelijk een supermarkt en wat kleinere winkels hoek Gelevinkstraat en de Doorbraak.

Er komt een klankbordgroep die participatie wil betreffende de infrastructuur, nieuwbouw, woningen, winkels en scholen

KLANKBORDGROEP Aan de westkant van Nieuw-Vennep is zeker zo'n 300 hectare grond beschikbaar voor woningbouw. Marcel Klein: "Er is een klankbordgroep in oprichting die participatie wil betreffende de infrastructuur, nieuwbouw, woningen, winkels en scholen. Daarin vinden wij korte lijnen uiterst belangrijk. Belangrijk daarin is ook het overkoepelend overleg met andere dorps- en wijkraden." Dorpsraadlid Peter Bootsman was in de komende gemeentelijke plannen voor energietransitie gedoken. Daaruit blijkt een voorkeur voor de aanleg van veel zonnepanelen op 1500 hectares in het noorden van de polder en zo'n 15 windmolens in het zuiden vooral langs de snelwegen en spoorlijn.

Voor de continuïteit van de dorpsraadbetrokkenheid in dat huidig Schipholoverleg kondigde hij een wervingscampagne aan voor zijn opvolging: "Er is het geluid maar als er meer gevlogen gaat worden gaan we ook de vermeerdering van fijnstof echt merken. En denk bij een verdere groei ook aan de meerdere autobewegingen." De dorpsraad zoekt nog een secretaris, maar heeft wel al Wilma Roeleveld als nieuw lid binnengehaald.

Frans Tol

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie