De centrale hal.
De centrale hal. Henk van Ommeren

Dorpshuis Zwanenburg bijna af

10 februari 2020 om 08:32 Overig

ZWANENBURG Twaalf jaar geleden stelde de Stichting Leefomgeving Schiphol een subsidie van 8,2 miljoen euro beschikbaar voor de verbetering van de leefomgeving in Zwanenburg/Halfweg. In de plannen Hart van Zwanenburg was de nieuwbouw van een dorpshuis met een grote sporthal voorzien. Inmiddels is het complex bijna af. Een kijkje in de nieuwbouw.

Stichting Leefomgeving Schiphol is een leefbaarheidsfonds dat in 2008 is opgericht. Het wordt gefinancierd door de provincie Noord-Holland, Schiphol en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De doelstelling is om de leefbaarheid in de door Schiphol gehinderde omgeving, te verbeteren. De subsidie wordt alleen gegeven als er sprake is van cofinanciering. Dat wil zeggen dat ook andere partijen moeten investeren. In Zwanenburg was een van deze partijen de gemeente Haarlemmermeer.

De start van de nieuwbouw is lange tijd opgehouden door allerlei bezwarenprocedures. Het duurde zolang, dat menig inwoner de hoop al had opgegeven. Toch moest er iets gebeuren want het huidige dorpshuis, Cultureel Centrum De Olm, was langzamerhand in een hele slechte conditie gekomen. Nadat de bouw vorig jaar gestart is, hebben de meeste bewoners uit de omgeving alleen de bouwactiviteiten van de buitenzijde kunnen bewonderen. Binnen vordert de het werk gestaag en wordt steeds meer zichtbaar van hoe het gaat worden. Dat is wel nodig ook, want eind maart gaat de verhuizing vanuit De Olm beginnen.

De opzet van het complex is zodanig dat de sporthal aan de Dennenlaan grenst. De ingang van het dorpshuis is aan de achterzijde, de parkkant. Een ruime trap gaat naar de verdieping. Voor mensen die slecht ter been zijn is er een ruime lift beschikbaar in de centrale hal. Aansluitend aan de centrale hal met daarin een grote bar, zijn de bibliotheek en de biljartkamer. De grote sporthal kan in tweeën gedeeld worden en is ruim twee keer zo groot als de huidige zaal in De Olm. Op de bovenverdieping zijn drie ruimtes waarin activiteiten en vergaderingen kunnen worden gehouden.

Het wordt een dorpshuis waar bewoners trots op kunnen zijn en een plaats waar alle sociale/culturele en sportactiviteiten kunnen plaatsvinden. De officiële in gebruik name is op zaterdag 16 mei.

Henk van Ommeren

De centrale entree.
De sporthal.
De centrale hal.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie