Haarlemmermeer is sinds vorig een Regenbooggemeente.
Haarlemmermeer is sinds vorig een Regenbooggemeente. import

Extra inzet Haarlemmermeer voor seksuele diversiteit

27 februari 2020 om 08:48 Overig

HAARLEMMERMEER De gemeente Haarlemmermeer gaat zich de komende jaren extra inzetten voor de acceptatie van seksuele diversiteit. Daartoe heeft het college van burgemeester en wethouders de Regenboogagenda 2020-2022. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water zei dinsdag tegen de regionale en lokale pers dat er onder meer met werkgevers en met orthodoxe geloofsgemeenschappen wordt gesproken om het belang van mensen met een andere seksuele voorkeur te ondersteunen.

Op initiatief van de gemeenteraad is Haarlemmermeer vorig jaar toegetreden tot de ruim vijftig Regenbooggemeenten in Nederland. De betrokken gemeenten hebben met minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap afspraken gemaakt over uitvoering van de Regenboogagenda. Voor dat doel stelt de rijksoverheid de komende drie jaar 20.000 euro per jaar beschikbaar. Haarlemmermeer vult dat zelf aan met nog eens 20.000 euro.

Wethouder Steffens zei dinsdag dat er op het gebied van bewustwording al het nodige wordt gedaan in Haarlemmermeer. Zo ligt er in het centrum van Hoofddorp het veelkleurige regenboogvlak en wappert elk jaar op Coming-Out-Day op steeds meer plekken de regenboogvlag om te benadrukken dat je seksuele identiteit er niet toe doet om aan de samenleving mee te doen.

Op grond van landelijke cijfers wordt geschat dat er in Haarlemmermeer ongeveer 10.000 mensen wonen die tot de LHBTI's worden gerekend. Dat gaat dan om lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Wethouder Steffens benadrukte dat de acceptatie van hen weliswaar toeneemt, maar dat die seksuele diversiteit niet overal wordt toegejuicht.

Daarom wil de gemeente met name in gesprek met mensen uit orthodoxe kringen om de standpunten uit te wisselen. Steffens heeft geen enkele illusie mensen op andere gedachten te brengen, maar gesprekken kunnen volgens haar wel verhelderend werken.

De wethouder vindt het ronduit teleurstellend dat zo weinig inwoners lid zijn van het zogeheten Pink Panel, waar mensen vragen en zaken over seksuele veelzijdigheid aan de orde kunnen stellen. In totaal tachtig belangstellenden hebben zich hier voor aangemeld. Steffens zou het toejuichen als die groep groeit.

De wethouder is wel erg positief over de bewustwording op scholen. Met name in Hoofddorp zijn scholen op eigen initiatief lid geworden van het GSA-netwerk. Dat staat voor Gender en Sexuality Alliance, een groep scholieren die vindt dat iedereen op de school de vrijheid moet hebben om te zijn wie ze ook op seksueel gebied zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie