Afbeelding
Jan Aukes

Raad Haarlemmermeer verdeeld over nieuwbouwplan raadhuis

14 maart 2020 om 09:16 Overig

HOOFDDORP De gemeenteraad is sterk verdeeld over de vraag of het huidige raadhuis compleet moet worden gesloopt om plaats te maken voor een totaal nieuw gebouw. Dat bleek donderdagavond tijdens een discussie in de raad.

Het college van burgemeester en wethouders heeft het nieuwe plan geponeerd als optie om geld te besparen. Het college heeft namelijk berekend dat nieuwbouw een miljoen euro goedkoper is dan renovatie van het huidige voorste deel van het raadhuis en de bouw van een werkhuis voor ambtenaren op een andere plek.

Naast de nieuwbouw zou efficiency en meer digitaal werken ook nog eens flink wat geld moeten besparen. De ombuigingen zijn nodig omdat op termijn er een tekort dreigt op de gemeentebegroting.

Niet alle raadsfracties stonden donderdagavond te juichen bij de voorstellen van het college. Zo stelde raadslid Erik Vermeulen (Forza!) dat het college gewoon moest vasthouden aan het besluit uit 2017 waarin de gemeenteraad heeft bepaald dat het huidige raadhuis moet worden gerenoveerd.

Raadslid Peter Boerman (GroenLinks) vond dat het college het zichzelf wel erg makkelijk heeft gemaakt. Volgens hem was de bedoeling dat een heel scala aan ombuigingsvoorstellen zou worden gepresenteerd, waaruit de raad dan kon kiezen.

De realiteit was dat er drie voorstellen zijn voorgesteld waarvan de raad ja of nee kan zeggen. Boerman had liever gewild dat bij voorbeeld de beoogde parkeergarage in Hoofddorp-centrum één van de projecten was waarop kon worden bezuinigd.

Ronduit negatief waren de reacties op het plan om geld te besparen op koffie, thee en bloemen. D66-fractievoorzitter Joost Koomen was er vernietigend over. "Ja, het staat er echt. Het is om je rot te schamen." Vooral 'koffiebaron' Jurgen Nobel, de huidige wethouder van Financiën en die tot voor kort in hoogwaardige koffie handelde, kreeg het zwaar te verduren. Dat juist hij op koffie wilde besparen, werd hem niet in dank afgenomen.

De wethouder was zich echter van geen kwaad bewust. Hij gaf toe dat je met besparingen op koffie, thee en bloemen de oorlog niet zult winnen, maar 'alle kleine beetjes helpen'. Volgens hem komt het voor dat er in wethouderskamers koffie staat te pruttelen die helemaal niet wordt gebruikt. Dat moet volgens hem worden voorkomen.

Het college kreeg echter ook steun voor de ombuigingsvoorstellen. Zoals van CDA-fractievoorzitter Herman Koning, die het juist heel scherp van het college vond om op het nieuwe raadhuis te besparen. Volgens hem kan er nog meer geld worden bespaard op de operatie als het nieuwe raadhuis op een andere plek wordt gerealiseerd. Dan hoeven het bestuur en de ambtenaren namelijk maar één keer te verhuizen en dat scheelt volgens Koning zo'n 7 miljoen euro aan uitgaven. De VVD had wel oren naar die optie.




 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie