Afbeelding
pr

Piet van der Zaag een halve eeuw in dienst bij Peereboom Revalidatietechniek

18 maart 2020 om 11:37 Overig

VIJFHUIZEN Piet van der Zaag heeft een prestatie van jewelste geleverd. De 69-jarige Vijfhuizenaar werkt al vijftig jaar bij Peereboom in Zwaanshoek. Drie dagen in de week steekt Piet al zijn kennis en ervaring in de fabricage van revalidatiehulpmiddelen voor kinderen.

Vlaggetjes, ballonnen en een jubilaris die geconcentreerd aan een hulpmiddel werkt. De ontmoeting voor het interview met Piet is kenmerkend voor deze rastechneut: werk en plezier gaan prima samen. De Vijfhuizenaar begon vijftig jaar geleden in de werkplaats van Peereboom, toen nog een specialist in sulky's en andere paardenbenodigdheden. "De fabricage van die sulky's was technisch gezien het mooiste", vindt Piet. "Ik ging met opa Peereboom mee naar Frankrijk om de bomen voor het hout van de sulky's uit te zoeken. Soms zaten de kogels van de Eerste Wereldoorlog er nog in! Het is prachtig om echt vanaf de basis tot het afleveren van het product betrokken te zijn bij de productie."

VERANDEREND WERK Arie Peereboom, de tweede generatie in het familiebedrijf, vormde het bedrijf eind jaren '70 langzaamaan om tot een specialist in revalidatiemiddelen voor kinderen. Ondanks het veranderende werk bleef Piet, ook toen Arie zo'n dertien jaar geleden plotseling overleed. 'Arie was als een broer voor me', zegt Piet met zichtbare weemoed. "Het waren prachtige tijden." Inmiddels zwaait de derde generatie, Hilbrand Peereboom, de scepter. "Het is wat zakelijker geworden, maar de klik met de familie is er nog steeds. Ik werk nog drie halve dagen in de week, met veel plezier. Zodra dat weg is, stop ik."

In zijn loopbaan van een halve eeuw heeft Piet heel wat collega's zien komen en gaan. "Met de ene  bouw je een band op, met de andere niet. Je hebt geen baan meer voor het leven hè. Sommigen gaan na vijf tot zes jaar al weer weg."

Prominent aan het gereedschapsbord bij Piet's werkplek hangt een foto van zijn Friese Stabij hond. "Ik ben dol op beesten", glundert Piet. "Naast de honden heb ik ook een aquarium en vogels. Daarnaast kruip ik nog wel eens op de fiets. Toen ik hier 25 jaar werkte, kreeg ik een mooie racefiets. Die heb ik nog steeds, daar ben ik heel zuinig op."

Voorlopig moet Piet's vrouw Ineke nog gewoon zijn boterhammen voor de lunch smeren, want aan stoppen denkt hij niet. "Ik weet dat ik hier gewaardeerd wordt en dat is fijn. En wie weet, mag ik straks de vierde generatie Peereboom ook nog meemaken!"

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie