Afbeelding
Selfie
Column

Jonna: De zorg

9 april 2020 om 09:56 Overig

Jonna (18) schrijft elke week over haar leven als jongere in Haarlemmermeer.

Ik moet zeggen, in tijden als deze is het heel moeilijk om elke week iets te vinden om over te schrijven. Er gebeurt namelijk heel weinig in mijn leven en daardoor is het lastig om een interessant verhaal te maken. Maar ik ga er het beste van maken, want ik weet dat iedereen er last van heeft :).

"De zorg" is de titel van deze column. Dat heeft een goede reden. Door het coronavirus zijn voor mij een aantal dingen niet doorgegaan. Een daarvan was mijn baan bij Keukenhof. Ik zou gaan werken in een koffietentje en in het Grandcafé, maar nu gaat het park helemaal niet meer open. Dat zette me aan het denken. Ik kan niet niks gaan doen, nu ik weet wat er allemaal kan gebeuren. Daarom wilde ik graag de zorg in, zodat ik mensen toch nog een beetje kan helpen. Eerst dacht ik meer aan het ziekenhuis, maar uiteindelijk ben ik toch in de ouderenzorg terecht gekomen. Emma, een vriendin van me, ging daar ook werken en wist dat ze nog mensen nodig hadden. Ze stuurde mijn gegevens door naar de mevrouw die erover gaat, en daarna ging het heel snel.

Het is bijzonder hoe erg corona het leven van ouderen beïnvloedt. Ik werk nu op een afdeling met dementerende ouderen en het is heel sneu om te zien hoe erg zij eronder lijden. Ze kunnen geen bezoek meer ontvangen en het is moeilijk om ze dat uit te leggen. Maar gelukkig doet het personeel er alles aan om ze wel de mogelijkheid te geven om hun familie te zien. We proberen namelijk zoveel mogelijk te videobellen en het is geweldig om te zien hoe blij dat de bewoners maakt. Tijdens mijn shiften praat ik veel met de mensen en ondanks dat zij soms moeite hebben met het gesprek herinneren, weet ik nog wel alle geweldige dingen die ze mij vertellen over hun familie, hun kinderen en hun leven. Ze vertellen me dingen waar ik weer over kan beginnen, als ze het even niet meer weten :).

Al met al ben ik blij dat ik deze carrierswitch gemaakt heb. Het voelt goed om te weten dat ik mensen kan helpen tijdens deze crisis. Daarbij verdien ik ook nog wat geld voor als de horrormaanden van 2020 voorbij zijn ;).

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie