Het terras van Hotel De Beurs is een stuk groter om voldoende ruimte te kunnen bieden.
Het terras van Hotel De Beurs is een stuk groter om voldoende ruimte te kunnen bieden. Ron van der Steeg

Gemeente haakt in op Rutte: ruimere terrassen in Haarlemmermeer

19 mei 2020 om 17:45 Overig

HAARLEMMERMEER Met de afgekondigde versoepeling van de coronamaatregelen kunnen sommige sectoren weer geleidelijk open. Zo hoorden de horecaondernemers vanavond, tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, dat ze binnen de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op 1 juni hun terras weer mogen openstellen. Als gevolg van de 1,5 meter maatregel kunnen er op die terrassen echter veel minder gasten terecht. Ondernemers delen hun terechte zorgen over deze maatregel met de wethouders Economische Zaken Marja Ruigrok en Johan Rip. En daarnaast delen ze ook hun creatieve ideeën en plannen voor hun bedrijfsvoering in de 1,5 meter economie.

Het college en de raad willen extra ruimte geven voor die ideeën en plannen. “Zo willen we het mogelijk maken dat er ruimere terrassen komen. Uitbreiding van terrassen op bijvoorbeeld pleinen, parkeervlakken, kades, trottoirs moet, op basis van tijdelijke regels, mogelijk zijn. Het initiatief voor verruiming willen we vooral bij de ondernemers laten. Hiermee willen we ook oneerlijke concurrentie voorkomen “aldus wethouder Marja Ruigrok.

De wethouders voeren wekelijks overleg met ondernemersverenigingen en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Haarlemmermeer. Daarnaast zijn alle horecaondernemers en openbare instellingen met terras (denk aan dorpshuizen, sportkantines en culturele instellingen) individueel benaderd over hun wensen en ideeën. Samen met genoemde partijen werkt de gemeente deze ideeën uit. Daarnaast stelt de gemeente een handreiking op met richtlijnen om voor 1 juni de terrassen uit te kunnen breiden. Voor opening van de terrassen en horeca volgen wij de landelijke regels. Wethouder Johan Rip: “Volgende week dinsdag, neemt het college een besluit over deze richtlijnen. De Coronaspoedwet is leidend en we sluiten aan op het protocol van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Op dit moment hebben een goede en veilige regulering van de bezoekers en de mogelijkheid voor extra ruimte voor de terrassen prioriteit.”

Alle informatie over de richtlijnen en de handreiking is na besluitvorming in de collegevergadering van 26 mei a.s. ook te vinden op de speciale pagina voor ondernemers op de site van de gemeente Haarlemmermeer. Alle horecaondernemers en openbare instellingen met terras krijgen de handreiking ook toegestuurd.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie