Stoomgemaal Halfweg is het oudste en grootste nog werkende scheprad stoomgemaal ter wereld.
Stoomgemaal Halfweg is het oudste en grootste nog werkende scheprad stoomgemaal ter wereld. PR

Stoomgemaal in Halfweg ‘Monument van het jaar’

Overig

HOOFDDORP Het stoomgemaal in Halfweg is benoemd tot ‘Monument van het jaar’. Donderdagmiddag maakte wethouder Marja Ruigrok in de Jan Grasfoyer van schouwburg De Meerse de uitslag bekend. De andere genomineerden waren Landbouwschool in Hoofddorp, de Margaretha’s hoeve in Nieuw-Vennep.

Met de verkiezing tot ‘Monument van het jaar’ wil het gemeentebestuur meer aandacht vestigen op het bijzondere culturele erfgoed in Haarlemmermeer. Ook zoekt de gemeente aansluiting bij de landelijke Open Monumentendag, jaarlijks in het tweede weekend van september.

Wethouder Ruigrok: “Op één stem na is er dit jaar maar liefst 1700 keer gestemd. Dat vind ik fantastisch. Op die manier geven we samen steeds meer betekenis aan de eretitel ‘Monument van het jaar’. Op naar 2500 stemmen in 2021.”

Net als voorgaande jaren heeft de erfgoedcommissie ook dit jaar drie monumenten genomineerd die aansluiten bij het thema van Open Monumentendag. Dit jaar is dat ‘leermonument’. Want van ieder monument kun je iets leren.”

“Sommige monumenten hebben of hadden een leerfunctie. Andere monumenten vertellen verhalen uit het verleden: lessen over de geschiedenis en de identiteit van Haarlemmermeer. Haarlemmermeer kent prachtig erfgoed. ‘Erfgoed is een zaak van mensen. Mensen van vroeger, mensen van nu, mensen van later. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen kan genieten van ons erfgoed en toegang heeft tot het fascinerende verhaal van Haarlemmermeer. Een verhaal waar je trots en verbondenheid aan kunt ontlenen,” aldus wethouder Ruigrok.

De landbouwschool is een klassiek voorbeeld van een leer-monument: het is ontworpen om in te leren. In januari 1922 is deze in Amsterdamse Stijl ontworpen landbouwschool in gebruik genomen. De leerlingen zaten in de winter in de schoolbanken en in de zomer gingen ze op stage bij een boerenbedrijf. Daarom wordt het ook wel de Landbouwwinterschool genoemd. Tegenwoordig is hier een kinderopvang gehuisvest.

De Margaretha’s Hoeve uit 1880 is een voorbeeld van een typische verlengde stolpboerderij. Aan de rechterkant van de boerderij bevindt zich een ook nog een TBC-huisje. Door de verbouwing en restauratie is het een plek geworden waar dementerende mensen kunnen wonen. Een oude boerderij die geschikt is gemaakt voor een nieuwe functie.

Het stoomgemaal in Halfweg heeft een belangrijke rol gespeeld in het droogleggen van ‘het Haarlemmermeer’ tussen 1849 en 1852. Tegenwoordig is het stoomgemaal niet meer in gebruik. Het is nu een museum waar veel te leren is over de waterhuishouding in de polder.

advertentie
advertentie