Na twee jaar sparen gingen de haren er af.
Na twee jaar sparen gingen de haren er af. Eigen foto

Haren laten groeien voor goed doel: 'Ze noemden mijn neef een meisje'

2 november 2020 om 09:42 Overig

NIEUW-VENNEP Pei-Fang Romein (11) uit Nieuw-Vennep had als meisje geen problemen haar haar te laten groeien voor de Stichting Haarwensen. Haar even oude neef Timor Clemens des te meer. “Ze noemden hem een meisje of zelfs transgender.”

De twee doneerden vorig week hun haar voor de stichting die haarwerken doneert aan zieke kinderen die om meerdere redenen geen haar meer hebben. “In de zomer van 2018 kwam Timor uit Lisse met idee dat hij zijn haren wilde laten groeien voor het goede doel Stichting Haarwensen”, zegt tante Sylvia Romein, die dit verhaal vertelt.

“Hij hoort vaak dat hij zulk mooi haar heeft en wilde daar iemand anders mee maken. Hooi mooi is dat. Hij was immers pas acht jaar oud en je dan al zo inleven in een ander. Timor heeft gezien hoe de beste vriendin van zijn moeder haar haren verloor door borstkanker en zijn eigen mama heeft haarextentions vanwege haar dunne haar door een andere ziekte. Mijn dochter Pei-Fang, die toen negen was, hoorde van Timor zijn avontuur. Zij raakte enthousiast om mee te sparen. Een adoptievriendinnetje had net een leukemietraject doorlopen en haar haartjes verloren. Ook de moeder van haar schoolvriendinnetje was door een kankertraject haar haartjes verloren. Ze zei: andere mensen steunen een goed doel met geld, maar geld heb ik niet. Ik heb wel lange haren!”

Hij hoort vaak dat hij zulk mooi haar heeft en wilde daar iemand anders mee maken. Hooi mooi is dat. 

“Timor en Pei-Fang besloten om samen haren te gaan sparen en op dezelfde dag naar de kapper te gaan. Het avontuur kon beginnen.”

OVERSTUUR “Voor Timor was het af en toe heel lastig, omdat zijn haar lang werd en in zijn ogen hing en het net te kort voor een staart. Maar later toen zijn haar echt lang werd merkte hij ook dat er een negatieve kant aanhing. Kindjes gingen hem pesten. Ze noemden hem een meisje of zelfs transgender. De eerste keer dat hij gepest werd deed hem zo zeer. Hij was zo overstuur daarvan. Kindjes hadden hem gepest dat hem op een meisje leek. En zelfs toen hij had uitgelegd waarom hij lang haar had, gingen ze door.”

“Timor heeft verschillende keren getwijfeld of hij misschien toch ging stoppen. Mama Irene weet nog een keer dat hij zijn haar wilde afknippen. Hij gaf als reden dat iemand het niet mooi vond staan. Irene zei toen tegen hem: ‘maar als die jongen een trui aan heeft, die jij niet mooi vindt, zeg jij dan tegen hem: ik vind je trui lelijk, dus jij mag hem nooit meer aan van mij’. Timor begon toen hard te lachen. ‘Nee, dat moet hij toch lekker zelf weten!’, was zijn antwoord. Precies Timor, dat moet je lekker zelf weten. Als jij je haar af wil knippen mag het, maar voor een ander moet je dat niet doen. Timor ging er nog een paar nachtjes over slapen en gelukkig heeft hij zich niet van de wijs gemaakt.”

GRAPJES “We maakten ook grapjes erover. Als je met natte haren in de ochtend een staart in had gekregen en je die ‘s avonds eruit haalde, stonden je haren altijd wild omhoog. Mama Irene noemde dat altijd je manen . Haha menig stukje uit de Lion King is na gedaan door Timor. Maar vooral de laatste tijd viel het niet mee. Hij werd steeds vaker meisje genoemd door kinderen, maar vooral door volwassenen. Het maakte niet uit hoe stoer Timor gekleed was, zelfs in zijn zwembroek vroeg iemand aan zijn ouders hoe oud hun oudste dochter was. Mensen zien een blond staartje en een fijn, lief bekkie en gaan er automatisch vanuit dat het een meisje is.’

“Soms reageerde Timor heel luchtig, meldde hij even snel dat hij een jongen is en ging hij lekker door met zijn verhaal of vraag aan hun. Maar andere dagen deed het hem veel; werd hij er boos om of verdrietig van. Eerst kwam hij het altijd even zeggen tegen ons, maar afgelopen zomer kwam zijn moeder er via anderen achter dat er weer een nare situatie was geweest. Gelukkig heeft hij lieve neven en nichtjes die het voor hem opnemen. En ook zijn vriendjes en vriendinnetjes accepteren hem helemaal zoals hij is. Ook in de klas vinden ze het supergoed van Timor en daar zal dan ook niemand hem ermee plagen.”

“Eenmaal ging het mij erg aan het hart. We waren op de terugweg van vakantie. Timor moest nodig plassen en rende al vooruit. Toen werd hij door de Belgische toiletjuffrouw teruggefloten uit het jongenstoilet. Zelfs toen hij zei dat hij een jongen was, bleef ze naar het damestoilet wijzen. Pas toen zijn moeder haar een beetje bozig erop sprak, liet ze Timor gaan. Ze schaamde zich behoorlijk, denk dat mama d’r blik genoeg zei tegen die mevrouw. Afgelopen zomervakantie dachten we dat zijn haren al lang genoeg waren. Maar helaas hij miste hij nog een centimeter. Het had lekker geweest die warme, dikke bos uit je nek te hebben, voordat het warme weer in het land was.”

PEI-FANG Dergelijke problemen had Pei-Fang, vier jaar geleden geadopteerd uit Taiwan, niet. Sylvia: “We hebben Pei-Fang eerst contact met Timor op laten nemen of hij het überhaupt wel leuk zou vinden. Het was immers zijn avontuur. Maar het leek Timor ook super om het samen te doen. Pei-Fang had altijd al mooie lange lokken. Bij aankomst in Nederland had ze een rechte pony, die ze zelf heel lelijk vond. Ze was zo blij dat die er eindelijk bij gegroeid was aan de rest van de lengte.”

“Afgelopen zomer waren haar mooie, dikke haren zo lang dat ze het zelf niet meer kon verzorgen onder de douche. Het was te zwaar voor een knot of een staart. Ze kon enkel nog een lage vlecht maken. Ze keek uit naar het moment dat er een stukje af kon. Helaas kwam Timor net voor de vakantie nog een centimeter te kort. En dat betekende dat beide kinderen door moesten tot eind oktober. Pei-Fang begon eind augustus aan de opnames van de Luizenmoeder; waar zij een hoofdrol in speelt. Tijdens de opnames moesten de haren hetzelfde blijven.”

“Samen hebben we gezocht op internet naar stoere, kortere kapsels. Pei-Fang kwam uit op het kapsel van de Aziatische Grace Park, een actrice van de serie Hawaii five-o; schouderlengte en in lagen. Zo’n coole & stoere dame wilde zij ook wel worden. Timor vindt het ook wel weer jammer dat hij geknipt is, want hij vindt het lange haar zelf gewoon mooi staan.”
Sylvia wil nog van de gelegenheid gebruik maken kapsters Maribel en Marjo van kapsalon I-hair in Lisse te bedankt voor het knippen van de haren van de twee doorzetters.

Het resultaat van twee jaar sparen.
De meeste mensen denken bij dit beeld aan twee meisjes....
Timor is zijn lange haar kwijt. Eigenlijk vindt hij dit best jammer.
Pei-Fang heeft nu een stoer kort kapsel.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie