Het pontje mag van de politiek verdwijnen.
Het pontje mag van de politiek verdwijnen. Google

Woonkernen lijnrecht tegenover elkaar bij brug Kaagdorp

28 november 2020 om 19:50 Overig

BUITENKAAG “Geen goed plan. Het karakter van het eiland wordt aangetast,” klinkt het op Kaagdorp. “Hij mag komen, dan zijn we van de parkeeroverlast af, en van de rijen wachtende auto’s,” vindt men in Buitenkaag. De meningen liggen lijnrecht tegenover elkaar als het aankomt op een brug tussen beide woonkernen.

De gemeente Kaag en Braassem overweegt namelijk het pontje van Buitenkaag naar Kaageiland door een vaste verbinding te vervangen als dat jaarlijks beduidend minder kost. Het plan komt vanwege financiële bezuinigingen en is ook gunstig voor de bereikbarheid van de hulpdiensten.

Uit een peiling op Kaagdorp blijkt dat vrijwel niemand zit te wachten op een brug. Roel Terraneo is een van. Hij woont al dertig jaar op het eiland, zijn vrouw zelfs haar hele leven. “Een brug zou onze woonomgeving van lintdorp aantasten. Er moet heel wat gebeuren om een brug te bouwen, met als gevolg een ander, minder aantrekkelijk aangezicht. Nu is misschien de werf van Van Lent ook niet het mooiste plaatje, maar wel karakteristiek voor Kaagdorp.”

“De pont ervoor dat die mensen ontmoedigt om met de auto te komen, die overgang kost 4,50 euro. Je ziet daarom vooral fietsers en wandelaars. Het wachten op de pont vinden wij helemaal niet erg. Sterker nog, je gaat je auto uit om even een praatje te maken met een andere eilander. Bijkomend voordeel is dat het enorm veilig is op Kaagdorp. Er is nog nooit een auto gestolen en in ingebroken wordt er zelden, en dan ook alleen maar vanaf het water. De pont hoort bij de charme en wij betalen alleen op jaarbasis de administratiekosten van enkele tientjes.”

Aan de andere kant van het water, de grens over naar Noord-Holland en Haarlemmermeer klinken hele andere geluiden. Een brug zou hier een uitkomst zijn. Vooral op mooie zomerse dagen staat Buitenkaag propvol met auto’s, en zorgt de lange rij voor het pontje voor de nodige benzine- en dieseldampen. Er is wel voorzichtigheid geboden, want de brug is een gevoelig gespreksonderwerp. Om voor ons begrijpelijke redenen wil bewoner M. dan ook niet met zijn naar in het Witte Weekblad.

“Wij hebben hier al vele jaren overlast door het pontje. Dagjesmensen zitten hun auto’s overal neer, en het verkeer loopt vast bij de overgang. Maar ook werknemers bij Van Lent zetten ‘s ochtends vroeg het dorp vol. het ene gevoelig onderwerp, ook in de dorpsraad. Elke vergadering gaat het daarover. De belangen zijn totaal verschillend.”

Voorzitter Hessel Feitsma van de dorpsraad was niet te bereiken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie