In Haarlemmermeer is veel ruimte voor carbidschieten. Overigens hebben deze buizen een andere bestemming. Ze gaan onder de grond.
In Haarlemmermeer is veel ruimte voor carbidschieten. Overigens hebben deze buizen een andere bestemming. Ze gaan onder de grond. Ton Dijkstra

Carbid-verbod Haarlemmermeer ondanks dat er nog nooit een schot is gelost

2 december 2020 om 19:10 Overig

HAARLEMMERMEER Om de komende jaarwisseling extra druk op zorg en handhaving te voorkomen, wordt carbidschieten in Haarlemmermeer verboden. “Het zou als alternatief voor het afsteken van vuurwerk kunnen worden gebruikt,” geeft burgemeester Schuurmans als reden. In andere gemeenten is een dergelijk besluit al eerder genomen, ook daarom is een verbod een logische stap.

Ondanks grote open delen en een omvangrijke boerenbevolking is Haarlermermeer geen carbid-gemeente. Er is op dit gebied bij wijze van spreken nog nooit een schot gelost. Bij een opschoning werd twee jaar geleden het carbidschieten dan ook uit de APV gehaald. Die kan nu weer terug, overigens moet daar de gemeenteraad nog wel over beslissen.

Het lijkt een hamerstuk te worden. Schuurmans: ”Tijdens de laatste jaarwisseling zijn ongeveer 1300 personen met vuurwerkletsel behandeld op de spoedeisende hulp of bij de huisartsenpost. Daarnaast vinden tijdens jaarwisseling ook verstoringen van de openbare orde plaats, variërend van autobranden en vernielingen tot openlijke geweldpleging. De politie is beter in staat om de openbare orde te handhaven als er geen vuurwerk wordt afgestoken.”

“Afgezien van de chemische reacties zijn er veel risico’s aan carbidschieten. Bovendien gaat het gepaard met grote geluidsoverlast voor de omgeving. Via onder meer de media krijgen wij signalen dat de vraag naar carbid en melkbussen op dit moment aan het toenemen is. In dit verband merken wij op dat carbidschieten ook aan populariteit wint bij mensen die daar geen ervaring mee hebben. Mede gelet op de overige risico’s en nadelen die aan carbidschieten kleven, baart dat ons zorgen en willen we een verbod.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie