Afbeelding
pr

Alternatieve voedselbank bestrijdt stille armoede Hoofddorp

Overig

HOOFDDORP Een euro teveel inkomen en je valt buiten het recht op de Voedselbank en andere hulpvoorzieningen. “Daardoor groeit de stille armoede in Haarlemmermeer”, zegt Miranda Dekker van Prakkie Hoofddorp. Zij is met haar man Ronald en het bevriende stel Suus en Marco een actie gestart de pijn iets te verzachten.

“Vorig jaar hebben wij de facebookgroep ‘Prakkie Hoofddorp’ opgericht om voedselverspilling tegen te gaan. Door het delen van maaltijden worden tegelijkertijd mensen geholpen die het financieel zwaar hebben. Daar wordt iedereen heel blij van,” zegt Miranda.

“Zes weken geleden werden wij benaderd door door Rkia El Ouardi, een oud inwoonster van Hoofddorp, die tegenwoordig in Zaandam woont, maar wel haar geliefde familie nog allemaal wel in Hoofddorp. Zij beheert Stichting Oums Voorraadkast. Ze vroeg of ik groente en fruit uit wil delen via de Facebookgroep aan gezinnen die het financieel minder hebben. Vrijwilligers brengen sindsdien wekelijks groente en fruit om te verdelen onder onze leden.”

“We hebben gemerkt dat gezinnen, maar ook alleenstaanden, daar vreselijk mee geholpen worden. De dankbaarheid is heel groot. Leden raken gemotiveerd om elkaar te helpen. Daar waar iemand bijvoorbeeld door zijn rug is gegaan of een fiets stuk is en zelf niet in staat is om te komen, brengt een ander lid het even langs. Ook vertellen leden hierover binnen hun vriendenkring, wat bijvoorbeeld heeft geleid tot het kunnen verloten van maar liefst 30 prachtige kerstpakketten.”

Volgens de groep is er veel stille armoede in Haarlemmermeer. Miranda: “Er leven teveel mensen onder de armoedegrens. En hoezeer wij ook blij zijn dat de voedselbank zoveel mensen helpt, niet iedereen komt daarvoor in aanmerking. We komen schrijnende situaties tegen van mensen die net een euro teveel aan inkomen hebben om in aanmerking te komen voor de voedselbank. Of mensen die in scheiding liggen en waarvan de papierwinkel tot vertraging leidt tot het kunnen aanvragen van een voedselbankverstrekking. Maar ook mensen met een 0-uren contract die door de coronacrisis net tussen wal en schip zijn beland. We horen de verhalen wanneer mensen de pakketten bij ons komen ophalen. Eerst deden we dat voor het huis, inmiddels is de groep zo groot dat iedereen achter langs komt omdat de spullen in de schuur staan. Ook biedt dit meer privacy voor de gezinnen, want helaas is de schaamte erg groot.”

“We begonnen met het twintig gezinnen en zitten nu al aan de vijftig. Wij vragen de leden niet om alle inkomensgegevens. In tegenstelling tot andere groepen waar je met de billen bloot moet. Dit willen wij absoluut niet, vertrouwen in de mensheid vinden wij zeer belangrijk. Uiteraard is de kans er dat er misbruik gemaakt wordt, dat beseffen wij ons ook heel goed. Maar gelukkig hebben wij aardig wat mensenkennis, waardoor we toch wel zien en horen wie het echt nodig heeft.”

“We zijn ons bewust geworden dat we onverhoopt allemaal in een dergelijke situatie kunnen belanden. We zijn dankbaar dat we als team anderen kunnen helpen. We willen onze leden graag helpen, ook na de feestdagen, en hebben diverse bedrijven benaderd voor donaties of sponsoring. Helaas krijgen we vaak een afwijzing omdat er al gedoneerd is of wordt aan de voedselbank.”

“We roepen lezers van dit bericht op iets uit de voorraadkast of kerstpakket te doneren. Of het nu houdbaar eten is of iets van verzorgings- of schoonmaakproducten. Onze leden worden er erg blij van. Producten kunnen ingeleverd worden op Birkholm 88. Ook anoniem, er staat een krat in de voortuin.”
Informatie via prakkiehoofddorp@gmail.com.


advertentie