Wie het winnende lot in Haarlemmermeer in handen heeft heeft zich nog niet gemeld.
Wie het winnende lot in Haarlemmermeer in handen heeft heeft zich nog niet gemeld. pr

Staatslot-miljonair woont niet in Hoofddorp, Nieuw-Vennep of Badhoevedorp

12 januari 2021 om 15:01 Overig

HAARLEMMERMEER Is het Weteringbrug, Halfweg of misschien Rijsenhout? Het zou kunnen. De jongste winnaar van een miljoen euro in de Staatsloterij komt in elk geval niet uit een woonkern met meer dan 10.000 inwoners. De ‘grote drie’ Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Badhoevedorp vallen dus af.

Enkele dagen geleden maakte HCnieuws bekend dat de januari-hoofdprijs van de Staatsloterij in de gemeente Haarlemmermeer is gevallen. Groot nieuws gezien de tienduizenden mensen die het bericht online lazen. Onder hen waarschijnlijk niet de winnaar, want die heeft zich nog niet gemeld bij de organisatie. Anders dan bij de PostcodeLoterij weet de organisatie achter de Staatsloterij niet wie de loten koopt. Anonimiteit staat bij deze organisatie hoog in het vaandel, ook in dit geval in Haarlemmermeer.

“Wij maken bij grote prijzen nooit de winnaar bekend nadat die zich bij ons heeft gemeld. Ook niet het profiel van man of vrouw, jong of oud,” zegt Sander van de Vooren van de Staasloterij. “We adviseren hem of haar dit ook niet zelf te doen. Vaak geven we wel het adres van het verkooppunt van het winnende lot. Dat is leuk voor de ondernemer omdat vervolgens deelnemers daar heen gaan om ook een lot te kopen. Maar bestaat de gemeenschap uit minder dan 10.000 inwoners, dan melden we ook het verkooppunt niet. Mensen gaan misschien op zoek, en een winnaar kan dan best weleens gevonden worden.”

“Om die reden gaan we ook niet op huisbezoek maar ontvangen de winnaar op ons kantoor in een speciale prijswinnaarskamer. Daar houden we een goed gesprek en bieden hulp om om te kunnen gaan met een grote som geld. Een veelvoorkomende vraag is: wat zal ik er mee gaan doen? We adviseren een plan te maken, bijvoorbeeld om zo lang en zo veel mogelijk plezier van het geld te hebben. Sommigen willen stoppen met werken, anderen juist een bedrijf opstarten. Het hangt ook van de leeftijd af. Ouderen kijken weleens een paar generaties verder. Wij kunnen de winnaars desgewenst in contact brengen met een fiscalist, private bankier, of een erfrechtplanner.”

Wat de specialisten van de Staasloterij de jaarlijks ongeveer dertig nieuwe miljonairs op het hart drukken is: blijf anoniem. “Vertel het je partner, maar verder eigenlijk  niemand”, zegt Van de Vooren. “Als je eenmaal uit de anonimiteit treedt, is er geen weg meer terug. Dan is het maar afwachten wat er op je afkomt. Sommigen willen het nieuws toch graag breed kwijt, maar vaak lukt het de winnaars prima de nieuwe financiële situatie stilletjes te houden. De nieuwsgierigheid om te zoeken om wie het gaat, verdwijnt vanzelf.”        

De nieuwe Haarlemmermeerse miljonair zal wellicht ook in de anonimiteit kunnen blijven leven. De ‘ontmaskering’ van de koper van lot EV 78456 in Haarlemmermeer is geen makkelijke klus. Er zijn liefst 22 woonkernen met minder dan 10.000 inwoners.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie