Het voetpad langs het Liesbos is volgens De Vries gevaarlijk. "Het ziet er in echt erger uit dan op een foto.'
Het voetpad langs het Liesbos is volgens De Vries gevaarlijk. "Het ziet er in echt erger uit dan op een foto.' pr

'Dit gevaarlijke trottoir is geen uitzondering in Haarlemmermeer'

14 januari 2021 om 10:40 Overig

HOOFDDORP “Het onderhoud van straten en trottoirs laat in Haarlemmermeer laat te wensen over.” Koos de Vries van ChristenUnie-SGP vindt dat de gemeente daar meer werk van moet maken. Hij neemt het voetpad langs het Liesbos, tussen het Willemsbos en de rotonde bij winkelcentrum ’t Paradijs in Hoofddorp als voorbeeld. “De kans op ongelukken is erg groot.”

“In 2017 zijn een stuk of vijftien kastanjebomen daar weggehaald vanwege ziekte. Het gaat om een strook van twee- tot driehonderd meter. We hebben waargenomen dat het wortelgestel in de grond is blijven zitten. Daarover zijn stenen gelegd. Bewoners klagen over het ‘berg-en-dal-achtig’ landschap dat daardoor is ontstaan. Er zijn naast een aantal kleinere hobbels plekken waar het hoogteverschil binnen enkele meters naar schatting zo’n 10 centimeter is. Ook liggen er soms stenen iets omhoog of omlaag, wat struikelpartijen ten gevolge heeft. Het gaat om een groot aantal plekken, met andere woorden, het is niet een kwestie van even een tegeltje recht leggen.”

De Vries vindt de situatie onbegrijpelijk. “Niet fraai om naar te kijken en gevaarlijk voor ouderen die er met een rollator lopen. Er zijn enkele struikelgevallen bekend. Gek dat een aannemer dit zo achterlaat. Ik neem aan dat na afloop gecontroleerd is, waarom is dit geaccepteerd?”

ChristenUnie-SGP heeft over de situatie schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur. Het wil weten of het college ook vindt dat de staat waarin het trottoir zich bevindt, niet voldoet aan de eraan te stellen eisen. De partij wil dat het trottoir over de gehele lengte op korte termijn wordt herbestraat en daarbij ook het wortelgestel van de weggehaalde bomen wordt verwijderd. Tevens ligt er het verzoek om op plekken die geen overlast voor voetgangers veroorzaken, nieuwe bomen kunnen worden.

De Vries is overigens wel te spreken over reparatie van kleine foutjes. “Normaal gesproken hang ik met dit soort zaken niet aan de bel bij het college. Als er ergens een paar stoeptegels scheef liggen, is een telefoontje naar de gemeente genoeg. Dan staan er twee dagen later een paar medewerkers met een schep en wat zand, en wordt de klus gedaan.”

“Toch hoor ik links en rechts veel klachten over achterstallig onderhoud. Er wordt wel heel veel uitgesteld. Vorig jaar hebben we nog in de raad afgesproken grote bedragen te reserveren op dit gebied. Dat is zeker nodig. Bij mij in de buurt is er bijvoorbeeld een bruggetje met houtrot in de leuning. De reparatie staat gepland voor 2022. Ik vraag me af of de brug dat wel haalt. Wat zal gebeuren wanneer iemand stevig tegen de leuning leunt...?”

Er lopen veel ouderen op dit punt.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie