Marike Mooij: “Het zou mooi zijn als mensen meer vanuit hun hart gaan leven.”
Marike Mooij: “Het zou mooi zijn als mensen meer vanuit hun hart gaan leven.” Pr

Lisserbroekse schrijft levensverhaal met moederwens als rode draad

14 januari 2021 om 13:08 Overig

LISSERBROEK Marike Mooij verloor tijdens de coronacrisis al haar werkzaamheden als zzp’er. Ze besloot echter van de nood een deugd te maken en schreef een boek. In De weg naar Deric Taji vertelt de veerkrachtige onderneemster over de reis die leidde tot de vervulling van haar grootste droom: moeder worden.

“Het zou mooi zijn als mensen meer vanuit hun hart gaan leven.” Ze studeerde bedrijfsrecht, werkte bij een makelaarskantoor, zat in de verzekeringen, was stewardess, werkte in de kinderopvang, was freelance gastvrouw bij de Keukenhof, deed vrijwilligerswerk in Kenia en gaf stoelmassages. Tegenwoordig is ze zweminstructrice en heeft een eigen bedrijfje in Keniaanse producten.

Ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde

En nu is Marike Mooij (53) dus ook schrijfster. Haar boek, dat ze in eigen beheer heeft uitgegeven, gaat vooral over haar kinderwens en de weg die ze aflegde voor ze - ruim zeven jaar geleden - adoptiezoon Deric Taji in de armen mocht sluiten. “Met hem is er een gouden laagje om mijn hart gekomen.”

Malindi In haar huis in Lisserbroek, waar ze met haar vriend, twee van zijn kinderen en Deric (inmiddels 13) woont, laat Mooij wat artikelen zien die ze verkoopt: kleurrijke, met de hand gemaakte tassen en handdoeken. Tijdens de adoptieprocedure verbleef ze negen maanden in Kenia, in de prachtige kustplaats Malindi, en raakte verliefd op het land.

Terwijl ze erover vertelt, lichten haar ogen op. “Ik heb daar een geweldige tijd gehad. Freedom. Eenmaal weer in Nederland wilde ik iets terugdoen voor de lokale bevolking en Malindi ‘promoten’. Ik was helemaal wég van de tassen die op de plaatselijke markt werden gemaakt en het leek me een goed idee ze hierheen te halen.”

Tot begin dit jaar liep haar bedrijfje prima. Ze won zelfs een Benelux Enterprise Award, een belangrijke retailprijs. “Maar toen kwam corona. Daardoor raakte ik al mijn inkomsten kwijt.”

In plaats van bij de pakken neer te zitten, toonde ze veerkracht en besloot haar levensverhaal aan het papier toe te vertrouwen. “Ik had al vaker het idee gehad om een boek te schrijven. Over de rugzak van het leven. Toen ik in Kenia woonde, postte ik op Facebook mijn belevenissen en dat ging me makkelijk af; bovendien kreeg ik leuke reacties. Het kwam er daarna nooit van - maar dit was het juiste moment.”

Inspireren In het met veel vaart geschreven boek neemt Mooij de lezer mee door haar bewogen leven. Rauw, direct en openhartig schrijft ze over werk, (verbroken) relaties, alleenstaand moederschap, leven in het nu en, zoals ze het noemt, het veld van alle mogelijkheden. Maar het boek gaat ook over doorzettingsvermogen. Over positiviteit. Over spiritualiteit.

“Ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde. Taji betekent kroon in het Swahili, corona betekent ook kroon en dit boek is geschreven tijdens de coronacrises. Toeval? Toeval bestaat volgens mij niet. Weet je wat mooi zou zijn? Als mensen meer vanuit hun hart gaan leven, in verbinding met anderen. Dat bereik je door al je zintuigen te gebruiken. Wanneer je je fantasie de vrije loop laat, kun je de aarde naar een hoger plan tillen.” De voormalige inwoonster van Hoofddorp wil mensen met haar verhaal inspireren. “Ik hoop dat ze hun dromen blijven najagen en doen waar ze enthousiast van worden. Dat is wat ik van mijn reis heb geleerd: dat je je hartsenergie moet volgen.”

De weg naar Deric Taji kost €19,95 en is verkrijgbaar via www.energylinekenia.com en bij supermarkt Jumbo in Lisse.

Jaap van Ekeris

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie