De website van HCnieuws is een bekend nieuwsplatform in Haarlemmermeer.
De website van HCnieuws is een bekend nieuwsplatform in Haarlemmermeer. Eigen foto

Geen extra hulp: ‘Journalistiek Haarlemmermeer divers en kritisch’

28 januari 2021 om 12:31 Overig

HAARLEMMERMEER "De journalistiek in Haarlemmermeer is voldoende divers, met voldoende kritische verslaggeving van de lokale politiek. Extra steun via bijvoorbeeld een mediafonds is niet nodig." Dit stelt burgemeester Schuurmans naar aanleiding van schriftelijke vragen van D66 en GroenLinks.

De partijen hadden in december aangedrongen op steun voor de media in Haarlemmermeer, naar aanleiding van het artikel 'Te weinig journalistiek die wethouders benauwt', dat in november door landelijke media werd opgepakt. Hierin concludeert hoogleraar journalistiek Jaap de Jong van de Universiteit Leiden dat er misschien wel veel wordt gepubliceerd, maar de waakhondfunctie van lokale journalistiek te weinig uit de verf komt. Hij pleit voor financiële steun voor journalistiek vanuit de gemeenten. Bijvoorbeeld Amstelveen en Leiden geven die.

B&W kent het artikel maar concludeert na onderzoek dat het medialandschap in Haarlemmermeer voldoende divers is, met voldoende kritische verslaggeving van de lokale politiek. Er wordt gewezen op NH Nieuws dat dankzij een financiële bijdrage van de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen een verslaggever heeft aangesteld voor Haarlemmermeer en omstreken. Daarnaast wordt samengewerkt met Meerradio en zijn aan het begin van de coronacrisis extra pagina's afgenomen van HCnieuws, dat ook beschikt over een goedbezochte website. Er vindt zoveel mogelijk een persgesprek plaats na de wekelijkse collegevergadering, waarbij naast genoemde partijen ook het Haarlems Dagblad aanschuift.

Desgevraagd door GroenLinks en D66 geeft Schuurmans aan niet voornemens te zijn een journalistieke nota op te stellen. "Er is een aantal scenario's en oplossingsrichtingen bekeken om de onderzoeksjournalistiek te versterken, zoals een mediafonds, scholing, samenwerking, partnerschappen met media, extra advertenties en prestatieafspraken. Bijna alle scenario's hebben als nadeel dat het investeringen betreffen die niet direct ten goede komen aan een betere onderzoeksjournalistiek. Bovendien staan ze vaak op gespannen voet met de onafhankelijkheid van de media en kunnen ze tot oneerlijke concurrentie leiden."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie