Simona blijft positief: 'Jongeren weten ons te vinden. Vaak is een luisterend oor of een zetje in de gewenste richting al voldoende.'
Simona blijft positief: 'Jongeren weten ons te vinden. Vaak is een luisterend oor of een zetje in de gewenste richting al voldoende.' Martine Goulmy

Jongerenwerker Simone Duin: ‘Jarenlang negatieve gevolgen coronacrisis’

17 februari 2021 om 10:48 Overig

HAARLEMMERMEER “Ook al hebben we het virus straks onder controle, de negatieve gevolgen van deze crisis op onze jongeren zullen hen nog jarenlang achtervolgen.” Dit stelt Simone Duin jongerenwerker van de Haarlemmermeerse welzijnsorganisatie Meerwaarde. Zij wijst op studieachterstanden en opgelopen schulden.

In haar blog ‘Jongerenwerk smoort mentale brandjes in de kiem, ook in coronatijd’ geeft de aan dat het aantal jongeren met mentale problemen is door corona behoorlijk gestegen. “Sommige jongeren die ik online en op straat spreek ervaren steeds meer emotionele problemen. Ondanks dat ze van zichzelf best veerkrachtig en flexibel zijn. Maar voortdurende onrust en onzekerheid wakkeren gevoelens van angst, eenzaamheid en depressie aan waar je niet zomaar vanaf bent. En van dat vooruitzicht worden zij niet blij. Ik uiteraard ook niet.”

De ambassadeur van het landelijke jongerenwerk schetst ook een positief beeld. “Gelukkig hebben mijn collega-jongerenwerkers en ik veel jongeren met potentiële problemen al vroeg in het vizier. Waar nodig bieden we passend werk, individueel of binnen een veilige groep ‘lotgenoten’.”

Ze refereert daarbij aan het project FriendsOnline en het project ‘MatchMentor’. “Jongeren weten ons te vinden. Vaak is een luisterend oor of een zetje in de gewenste richting al voldoende. Zo kwam ik zelf recent in contact met een 20-jarig meisje. Ze woont op een studentenkamer en ontvangt studiefinanciering, maar voor haar levensonderhoud, mobiele abonnement en studiekosten is zij ook afhankelijk van haar bijbaan. Door corona was deze echter gestopt. Financiële stress bovenop een eenzaam bestaan resulteerden bij haar in een mentale verlamming. Hoe mooi is het dan om te zien dat het sociaal werk met de outreachende aanpak in dit soort situaties uitkomst kan bieden: het lukte me om met haar contact te maken en door te luisteren en in gesprek te blijven haar weer met een positieve mindset in de actiestand te krijgen. Samen kregen we haar financiën weer op de rails.”

De blog is hier te vinden: www.meerwaarde.nl/nieuws/blog-jongerenwerk.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie