Schuurmans maakt op persoonlijke wijze duidelijk dat iedereen moet oppassen met cybercriminaliteit.
Schuurmans maakt op persoonlijke wijze duidelijk dat iedereen moet oppassen met cybercriminaliteit. Facebook

Oppassen: ‘Woest-aantrekkelijke mannen’ flirten met burgemeester

18 februari 2021 om 16:41 Overig

HOOFDDORP “Dagelijks willen wel tien woest-aantrekkelijke mannen vriendje met me worden. Daar moet je natuurlijk niet op ingaan.” Met dit persoonlijke en wellicht ietwat gechargeerde voorbeeld maakt burgemeester Marianne Schuurmans duidelijk hoe vaak cybercriminaliteit op de loer ligt. Het heeft daarom een belangrijke plek gekregen in het deze week gepresenteerde veiligheidsbeleid 2021.

Cybercriminaliteit groeit hard in Nederland, ook in Haarlemmermeer, zo blijkt uit cijfers. Schuurmans denkt dat de werkelijke stijging veel hoger ligt dan tot nu in kaart is gebracht. “Er wordt wegens schaamte wellicht beperkt aangifte gedaan. Ook zullen veel mensen denken dat er toch niets kan worden gedaan omdat veel criminelen uit het buitenland komen. Maar alleen al om de enorme impact in kaart te brengen, is het belangrijk toch aangifte te doen. We gaan dit de komende maanden via een publiekscampagne onder de aandacht brengen.”

De financiële schade van digitale criminaliteit op verschillende maatschappelijke gebieden is groot. De meest pijnlijke manier is sextortion, afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. Maar het kan ook gaan om directe gelddiefstal via bankgegevens, nep-hulpaanvragen, of chantage wanneer er bijvoorbeeld in een computersysteem is ingebroken.

Schuurmans: “Ik weet wat er allemaal plaatsvindt, maar zelfs ik ben een keer in de fout gegaan. Het is zo gebeurd, in mijn geval met een goede vriendin die via whatsapp om hulp vroeg. Gelukkig is het goed afgelopen, maar je moet dus altijd scherp blijven. Die aantrekkelijke mannen die vriend met me willen worden zijn uiteraard alleen maar op geld uit. Ik kan het weerstaan om er op te drukken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie