Bart Buizerd op hoekpaal weide
Bart Buizerd op hoekpaal weide Corinne Kalisvaart

Roofvogels delen kantoor in paardenwei in Hoofddorp

25 februari 2021 om 11:15 Overig

HOOFDDORP Door Corinne Kalisvaart op instagram Fauna Haarlemmermeer: Bij ons thuis op de paardenwei, waar onze paarden en schapen wonen, hebben wij 1 hoekpaal, “Penthouse”, die erg in trek is bij roofvogels bij ons in het gebied. Ze houden er kantoor en hebben goede werkafspraken over de tijden.

’s Morgens gaan de paarden bij zonsopgang naar buiten. Rond 7.00u komt Bart Buizerd op zijn kantoor aan. Hij overkijkt de wei en wacht rustig. Iedereen is welkom zonder afspraak.  Muizen, konijntjes, haasjes, mollen, ratten, kikkers: het maakt hem niet uit. Betalen doen ze in natura.

Tegen 11u is de aarde voldoende opgewarmd en is de thermiek sterk: dan komt de familie Buizerd langs en vertrekt Bart Buizerd al cirkelend de lucht in om gezamenlijk te gaan lunchen elders in het gebied.

Tussen 15u en 17u leiden Toos en Theo Torenvalk de gebedsdiensten op de wei. Geduldig biddend hangen ze boven de wei en maken af en toe een duikvlucht om de muizen, kevers en sprinkhanen van dichtbij te raadplegen. Ze eten hun prooien op de hoekpaal.

Dan is het even rustig op de wei en kunnen de muizen rustig rondbanjeren.

De paarden gaan bij zonsondergang op stal en in de schemering komt Sniper de Ransuil kantoor houden op het “Penthouse”. Geduldig biedt hij een luisterend oor aan de muizen op de wei. En houdt af en toe een fly by bij de muizenfamilies in het veld. Behendig vliegt hij laag over de grond tussen de schapen door. Tegen 5 uur vertrekt hij van kantoor naar zijn veilige huis, waar hij minder last heeft van de andere roofvogels.

Zo wordt het kantoor op de hoekpaal op de wei elke dag intensief gebruikt. Je vindt er elke dag wel stukjes prooi of braakballen met dieren die in natura betaald hebben. En ik vind er de meest prachtige veren. Op de foto de veer van de Buizerd, Ransuil en Torenvalk. Ik hoop dat ik nog lang mag genieten van mijn uitzicht op het Penthouse kantoor van de roofvogels.

Sniper, de ransuil, overdag
Toos Torenvalk, speurend naar prooi boven de weide
Gevonden veren bij hoekpaal, Buizerd, Ransuil, Torenvalk
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie