Het beleid op het gebied van Handhaving is voor komend jaar een prioriteit voor de gemeente geworden.
Het beleid op het gebied van Handhaving is voor komend jaar een prioriteit voor de gemeente geworden. Handhaving Haarlemmermeer | Twitter

Corona zorgt voor meer prioriteiten op veiligheidsbeleid Haarlemmermeer

26 februari 2021 om 10:43 Overig

HAARLEMMERMEER Handhaving en cybercriminaliteit zijn extra prioriteiten waarop de gemeente zich het komend jaar gaat richten wat betreft het veiligheidsbeleid. Dat wordt aangegeven in het Uitvoeringsprogramma Veiligheid 2021. 

Uitgangspunt is de Kadernota Integrale Veiligheid 2018-2022, waar al vier prioriteiten worden vermeld: het verbeteren van het veiligheidsgevoel in eigen buurt; het versterken van de keten ‘zorg-veiligheid’; aanpak ondermijning / georganiseerde criminaliteit; en integraal samenwerken aan contraterrorisme, extremisme en radicalisering.

De impact van de coronacrisis op de samenleving is sinds maart 2020 enorm, zo is te lezen in de nota. Dat geldt ook voor de veiligheid. Er zijn niet alleen negatieve effecten, want het aantal woninginbraken nam bijvoorbeeld af, daartegen staat wel een stijging van het aantal overlastmeldingen.

De gemeente laat weten dat het managen van deze langdurige crisis en de handhaving van de maatregelen, de nodige extra bestuurlijke- en ambtelijke aandacht vraagt en dat de uitoefening van reguliere activiteiten uit het Programma veiligheid onder druk staan en stonden. Zo hielp bijvoorbeeld de brandweer mee met de extra taken die de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst moeten uitvoeren aangezien er door de corona-maatregelen minder geplande brandveiligheidscontroles konden worden uitgevoerd.

Vanuit de GGD is sinds maart 2020 een grote informatiestroom (ook naar de Gemeenteraad) op gang gekomen over de aanpak van de coronacrisis. In de veiligheidsregio Kennemerland is thans het niveau ‘ernstig’ van toepassing. Het is nog onzeker hoe zich dit verder zal ontwikkelen. De effecten van de maatregelen zoals deze door het Kabinet zijn afgekondigd kunnen een keerpunt zijn, maar ook het scenario van een volledigelock-down en het hoogste niveau ‘zeer ernstig’ valt niet uit te sluiten.

Overige veiligheidsthema’s, zoals ‘veilig ondernemen’, ‘brandweer’, ‘veilige evenementen’ en dergelijke diept de gemeente niet verder uit. “Wij zien de daarbij behorende activiteiten en projecten als regulier werk en de uitvoering van wettelijke taken, zoals de controle op brandveiligheid. Om die redenen is ‘de business as usual’ niet opgenomen in dit uitvoeringsprogramma.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie