Een beeld dat al maandenlang te zien is: gestapelde stoelen op terrasjes.
Een beeld dat al maandenlang te zien is: gestapelde stoelen op terrasjes. Ton Dijkstra

Terrasjes in Haarlemmermeer blijven ook deze week gesloten

27 februari 2021 om 10:40 Overig

HAARLEMMERMEER Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roept horecaondernemers op om dinsdag 2 maart de terrassen te openen. In Hoofddorp en omgeving blijven de restaurants en cafés echter dicht.

Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Haarlemmermeer John Nieuwland: “Ik heb niet vernomen dat hier dit weekend of later volgende week de terrassen open zullen gaan. In het laatste overleg tussen de veiligheidsregio’s en minister Grapperhaus is nogmaals duidelijk gemaakt dat het niet goed gaat met het aantal besmettingen en dat het niet verantwoord is om de horeca te openen. Er gaat dus gehandhaafd worden en er wordt gekeken om zo snel mogelijk te verruimen als dat verantwoord is.”

Nieuwland meldt verder dat komende maandag overleg zal plaatsvinden van het stadscentrun Hoofddorp waar tevens burgemeester Marianne Schuurmans en Wethouder Marja Ruigrok aanwezig zullen zijn om het een en ander over de horeca toe te lichten.

Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens een horeca-actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. Initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos vindt het beleid van het kabinet niet meer aan mensen uit te leggen. “Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land”, zo verklaart hij. “De voorgeschreven 1,5 meter afstand zal bij de heropening van de horeca wel in stand worden gehouden”, zo benadrukt De Vos.

Robèr Willemsen, voorzitter van de landelijke KHN, heeft laten weten begrip te hebben voor het standpunt van De Vos. “Wij roepen echter niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en roepen ook niet landelijk op tot een opening van de terrassen, maar ik verwacht wel dat nog meer KHN-afdelingen dit gaan doen.”

De branchevereniging heeft het kabinet inmiddels opgeroepen om per direct versoepelingen voor de horeca door te voeren en de terrassen te openen. “De horeca heeft al eerder bewezen verantwoord open te kunnen en moet daarom worden meegenomen in de oplossing in de strijd tegen het coronavirus”, aldus de vereniging.

Volgens voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond kan ‘het openen van de terrassen de politie helpen bij het handhaven van de coronaregels in te drukke parken’, zo liet hij weten na overleg met een aantal burgemeesters over dit onderwerp. Volgens Struijs heeft de Politiebond sympathie voor de actie van horecaondernemers, maar er zal wel gehandhaafd worden. “Uiteraard gaat de politie handhaven als terrassen op illegale wijze openen, maar we snappen de oproep van Koninklijke Horeca Nederland heel goed”.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie