Duimpje omhoog van André Steensma voor de wijkbewoners die hielpen Toolenburg schoon te maken.
Duimpje omhoog van André Steensma voor de wijkbewoners die hielpen Toolenburg schoon te maken. Esmeralda Stokman

André Steensma voldaan: Toolenburg verlost van zwerfvuil

28 februari 2021 om 11:47 Overig

HOOFDDORP ‘Zo, dat zit er weer op’ lijkt organisator André Steensma van de wijkraad Toolenburg op deze foto te willen zeggen. Samen met onder andere wethouder Johan Rip en enkele tientallen wijkbewoners ontdeed hij Toolenburg zaterdag van het zwerfvuil. Dankzij geleende knijpers van milieuorganisatie NMCX gingen betrokken bewoners anderhalf uur aan de slag. André zijn dochter trakteerde op bananenbrood van haar bedrijfje ‘Oh my gut, it is vegan’, de geschonken koffie en thee maakten de sfeer er nog beter op.

Wethouder Rip is enthousiast over de inzet van de bewoners. Ik ben in Toolenburg geboren en ken de wijk nog vrij goed. Toen ik via Facebook van deze actie hoorde, wilde ik graag een kijkje gaan nemen en een handje mee helpen. Het is een mooi initiatief en aangezien ik veel op een bureaustoel achter een scherm zit, is dit een mooie gelegenheid voor wat beweging.”

Voorafgaand geeft hij aan te hopen weinig te hoeven doen. “Dat zou betekenen dat er niet veel zwerfvuil ligt. Maar ik vrees dat ik met een zak vol terugkom. Eigenlijk zou dit een voorbeeld moeten zijn andere mensen ook in beweging te brengen. Want onze gemeente is prachtig en uitgestrekt maar er ligt te veel vuil. Laten we dit nu eens met z’n allen netjes opruimen.“

“Ik woon zelf in Hoofddorp-oost, bij de skipiste en daar zie je regelmatig mensen een hond uitlaten en tegelijk een zak meenemen om wat op te ruimen, maar een gecoördineerde actie heb je bij mijn weten daar niet. Het zou mooi zijn als deze actie een domino-effect zal krijgen en zal leiden tot een gedragsverandering bij de mensen.”

BETROKKEN Aan Esmeralda Stokman zal het niet liggen. Zij is een van de betrokken wijkbewoners die meedeed aan zwerfvuilactie. “Dit is echt iets voor mij. Ik neem altijd zakjes mee naar de supermarkt voor fruit en brood. Als ik onderweg ben, of bijvoorbeeld in het Haarlemmermeer bos, raap ik zwerfvuil op en doe dat in de vuilnisbak. Soms ook in de kliko van omwonenden. Dat is nooit een probleem, ik krijg vooral complimenten.“

”Als basisleerkracht heb ik weleens met de klas een actie gedaan waarbij we 35 kilo zwerfvuil hebben opgepakt. Leuk was dat een leerling opmerkte dat als iedereen elke dag iets zou oprapen de wereld snel opgeruimd is. Ik ga eigenlijk van vijf dingen uit.”

Dat sommige mensen best een lesje afval kunnen gebruiken blijkt uit een voorbeeld dat Esmeralda geeft. “Ik sprong een keer uit de auto toen ik met een vriend voor een rood stoplicht stond te wachten. Aan de andere kant had een vrachtwagenchauffeur een zak van McDonalds uit zijn raam gegooid. Ik pakte het op en gaf en die terug met opmerking dat hij dit had laten vallen. Van iemand anders kreeg ik een duimpje, maar de chauffeur vroeg waar hij die zak dan moest laten. In een vuilnisbak weggooien, zei ik nog. Toen het stoplicht op groen sprong, kieperde hij het net zo makkelijk weer de straat op.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie