De aanleg is in volle gang.
De aanleg is in volle gang. Peter dan Dam

Hoofddorp krijgt slim elektrisch laadplein met twaalf palen

4 maart 2021 om 09:49 Overig

HOOFDDORP Staatssecretaris Stientje van Veldhoven opent maandag 8 maart op het Marktplein in Hoofddorp een ‘slim laadplein’ met met twaalf elektrische oplaadplekken. Bijzonder is dat als de plekken niet worden gebruikt voor elektrische auto’s, ze beschikbaar zijn voor andere auto’s. Een dergelijke voorziening is in Nederland vrij uniek. Alleen Zeist beschikt over een slim laadplein.

De opening is goed nieuws voor de eigenaren van elektrische auto’s. Het is ook een belangrijke ontwikkeling in de overgang van fossiele brandstof naar elektrisch vervoer. In Haarlemmermeer neemt het aantal elektrische auto’s toe. Dit betekent een groeiende behoefte aan openbare oplaadpunten.

Het plein in Haarlemmermeer vormt een onderdeel van de Proeftuin Slimme Laadpleinen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Met deze proeftuin worden 46 laadpleinen in 19 gemeenten gerealiseerd. Het ministerie wil met het subsidiëren van de Proeftuin bereiken dat de techniek steeds verder wordt ontwikkeld en elektrisch laden zo aantrekkelijker wordt voor gebruikers én marktpartijen. Alle opgedane kennis wordt openbaar gemaakt zodat alle gemeenten in Nederland ervan kunnen profiteren. Wethouder Marja Ruigrok: “Innoveren kan alleen als je kennis en kunde open met elkaar deelt. Een duurzame toekomst bereiken we samen.”

De gemeente onderzoekt daarnaast in hoeverre een combinatie mogelijk is waarbij laadplekken ook kunnen worden gebruikt voor het parkeren van niet-elektrische auto’s. Dat gebeurt in Haarlemmermeer via een uniek dynamisch parkeersysteem, waarbij sensoren in het asfalt aangeven of een parkeerplek beschikbaar is. Op het moment dat er niet wordt geladen, zijn er laadplekken beschikbaar als parkeerplek voor niet-elektrische auto’s. Dat biedt een voordeel ten opzichte van losse laadplekken die wél altijd zijn gereserveerd voor elektrische auto’s. “Dus naast slim laden biedt dit plein ook nog een hele slimme parkeeroplossing” zegt Marja Ruigrok.

Haarlemmermeer telde in december 1.504 (semi)publieke laadpunten. Per duizend inwoners zijn dat er 9,6. Vijf jaar eerder waren dat er nog maar 479, oftewel 3,2 per duizend inwoners. December 2019 stonden er 1.180 laadpalen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie