Willem Overzee werkt met lokaal geoogste boomstammen.
Willem Overzee werkt met lokaal geoogste boomstammen. Reinder Weidijk

Tafelarsenaal: lokale boomstammen, lokaal verwerkt voor de lokale klant

16 maart 2021 om 13:22 Overig

CRUQUIUS De Heemsteedse Willem Overzee is meubelmaker in hart en nieren. Hij heeft het vak geleerd van zijn oom, in het familiebedrijf. Daar heeft hij jaren gewerkt en veel ervaring opgedaan met onder andere restauratiewerk. Toch heeft Overzee in 1990 de keus gemaakt, toen die kans voorbij kwam, om voor zichzelf te beginnen. Het was een tijd waar volop aandacht was voor ‘grenen’ en er mag best gezegd worden dat Overzee in Nederland de ‘vader’ van de grenen meubels is geworden.

Met het oprichten van Tafelarsenaal in Cruquius is Willem Overzee in staat om voor zijn klanten met ouderwets vakwerk een tafel te maken die hen voor ogen staat. “Elk model en in elke maat, vanaf 50 centimeter tot 5 meter”, aldus Overzee. “Als ergens de klant koning is, dan is het bij Tafelarsenaal.”

Trends veranderen, dus ook de voorkeur voor houtsoort. “Grenen was uit, eiken raakte in”, gaat Overzee verder. “Op het ogenblik draait het om robuust, eerlijk en vooral om duurzaam. En daarop zetten wij volop in. Natuurlijk kan ik alle soorten meubels maken, maar mijn voorkeur gaat uit naar tafels. Die maken wij vooral voor particulieren. Maar ook voor bedrijven, voor zowel de directiekamer als de kantine. En gelukkig zijn wij weer open op afspraak.”

Als materiaal voor het tafelblad gebruikt hij alleen hout. Voor het onderstel heeft de klant keus uit hout of ijzer. “Wij werken met twee soorten tafels: robuust en boomstam. Het verschil? In een boomstam-tafel herken je het patroon van de boom. Het hout is heel divers, het komt van de eik, linde, iep, plataan, beuk, es, populieren of zelfs van de metasequoia.”

Een van de organisaties waarmee Tafelarsenaal zaken doet is duurzaam geoogst hout van Bollenstreekhout. “Wij zijn een van de inmiddels 14 leden van deze in 2018 opgerichte coöperatie die zich inzet om stammen, liefst van lokaal geoogste bomen, geschikt te maken voor een nieuwe gebruiksvorm. Er is in de regio veel hout beschikbaar, via bomenkap door de gemeente, maar ook via hoveniers en aannemers. Duurzaamheid en het belang van een kringloopeconomie: iedereen heeft het erover. Wat is er dan mooier om lokaal geoogste stammen lokaal te verwerken en als nieuw product weer te verkopen aan de lokale klant?”

Bij het ‘Inspiration-Point’ aan de Bennebroekerdijk 205C in Cruquius kunnen klanten alle tafels in het echt zien. Daar staan gemiddeld 120 maatwerk tafels op voorraad. Hier kan me de ambachtelijke technieken bewonderen, behandelmethode en verschillende stijlen bekijken. “Mocht u een andere lengte maat of onderstel willen hebben, geen probleem. Wij maken graag een maatwerk tafel naar al uw specifieke wensen en maten”, besluit Willem Overzee.

Bel voor het inplannen van een showroom afspraak 023-7370451 of kijk op www.tafelarsenaal.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie