Eva Louise kampt vanaf de pubertijd met psychische klachten.
Eva Louise kampt vanaf de pubertijd met psychische klachten. Kelly van Mourik

Eva Louise: ‘Oké om over psychische aandoening te praten’

27 maart 2021 om 12:32 Overig

HOOFDDORP De Hoofddorpse Eva Louise Bakker is een van de gezichten van de landelijke campagne ‘Hey, het is oké'. Daarmee probeert de overheid dat er meer en makkelijker wordt gepraat over psychische aandoeningen. "Ik geloof dat verhalen delen helpt. En dus zei ik 'ja' toen ze me vroegen."

Bijna één op de twee Nederlanders krijgt ooit te maken met een psychische aandoening. "En in deze tijd van spanning en onzekerheid nemen klachten vaak toe. Toch praten we er weinig over. De mensen om wie we geven, kunnen daardoor ver weg voelen. En hoe weten we dan hoe het met iemand gaat?", zo laat de overheid online weten.

Eva Louise: "Naar aanleiding van mijn boek ‘(Desnoods de hele wereld’-Prometheus) ben ik gevraagd bij te dragen aan de campagne. Het gaat me aan het hart als ik van mensen hoor dat zij over bijvoorbeeld hun psychose gevoeligheid, depressie of autisme-diagnose niet praten, nog regelmatig zelfs niet met familie! Ze zijn bang voor de reacties. Maar doordat veel mensen nog zwijgen, voelen velen zich een uitzondering, is er nog een gebrek aan kennis onder het grote publiek, met als gevolg dat een grote groep het leed alleen draagt, wat het dubbel zo zwaar maakt. Dit geldt zowel voor zij met psychische klachten als zij die samen leven met iemand met klachten. Delen verlicht de last en kan zelfs van levensbelang kan zijn."

Eva Louise kampt vanaf de pubertijd met psychische klachten en pas op haar 29e werd de diagnose Asperger gesteld. Haar moeder Thea vond het lastig om dit te accepteren. Terwijl Eva-Louise opgelucht was moest haar moeder wennen. Zij omschreef haar dochter als iemand die 'gewoon' tegen moeilijkheden aanloopt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie