Afbeelding
www.pixabay.com

Opvallend weinig coronababy’s in Haarlemmermeer

27 maart 2021 om 09:55 Overig

HAARLEMMERMEER Terwijl gemiddeld in Nederland sprake is van van een ichte toename van baby’s verwekt in de eerste maanden na het begin van corona, nam het aantal in Haarlemmermeer juist af. En best stevig: met 6,5 procent, oftewel 246 geboortes in december en januari 2019/2020 tegen een jaar later 230 geboortes.

Negen maanden na de eerste lockdownperiode was er in Noord-Holland afgelopen december en januari een geboortestijging van 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit is iets meer dan het landelijk gemiddelde van 0,2 procent. In totaal werden er in twee maanden tijd 4.618 Noord-Hollandse coronababy’s geboren. Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland.

Meestal zorgt een crisis voor een (tijdelijke) dip in het aantal geboortes en is er pas sprake van een toename na afloop van de crisis. De coronacrisis is daar een uitzondering op, mogelijk doordat de lockdown ervoor zorgde dat stellen meer tijd thuis met elkaar doorbrachten.

Hoewel het aantal geboortes in Noord-Holland licht toenam, was er in veel andere provincies sprake van een sterkere geboortestijging. De ‘babyboom’ was het grootst in Friesland. Daar werden afgelopen december en januari 7,8 procent meer kinderen geboren dan een jaar eerder. In Flevoland werden beduidend minder kinderen geboren: -3,8 procent.

Alle cijfers zijn te vinden via: https://www.minime.nl/artikelen/2591/coronababys-geboren-door-lockdown

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie