Er moet in Haarlemmermeer flink worden gewipt in de komende maanden.
Er moet in Haarlemmermeer flink worden gewipt in de komende maanden. Jan de Groen

Tussenstand 1 tegel...: wiptitel ver weg voor Haarlemmermeer

7 april 2021 om 11:58 Overig

HAARLEMMERMEER “Water blijft staan op onze klei-ondergrond, en we zitten ook nog eens in een badkuip die onder de zeespiegel ligt.” Wethouder Mariëtte Sedee heeft alle reden om enthousiast mee te doen aan het NK-tegelwippen, waarbij burgers wordt gevraagd hun tuin te vergroenen. Sedee wil de strijd winnen.

Er doen 73 gemeenten mee, waarbij de organisatie tot en met eind september een klassement bijhoudt van het aantal gewipte tegels. Die worden afgezet tegen het aantal inwoners. Slecht nieuws: op 7 april stond Haarlemmermeer op welgeteld 1 aangemelde gewipte tegel en bezette de laatste plaats, tegen bijvoorbeeld 157 tegels in Zeist, of 435 in Zwolle. Haarlem staat al op 865 tegels.

Sedee kan daar niet tevreden over zijn: “Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Je wordt er vrolijk van. Ik roep overigens ook op de actie door te voeren op bedrijventerreinen. Ook daar kan wat worden gedaan aan de verstening.”

De wethouder krijgt bijval van polderecoloog Moniek van Leeuwen die onlangs een huis in Nieuw-Vennep betrok en zes vierkante meter tegels verwijderde. Zij geeft overigens wel de tip te waken voor ‘plofplanten’. “Die zijn zeer uitbundig gekweekt, waarbij veel gif is gebruikt. Insecten kunnen daar niet tegen. En gebruik vooral inheemse planten, liefst biologisch geteeld. Kijk dus even iets verder dan het eerste vak in het tuincentrum.”

Woningbouwvereniging Ymere steunt de actie. De eerste 50 huurders die zich melden om een of meerdere tegels te wippen, komen in aanmelding voor een komen cadeaubon van 30 euro te besteden bij een tuincentrum. Zij moeten zich melden via NMCX, het Centrum voor Duurzaamheid in de regio Haarlemmermeer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie