De beelden van Merith de Haas hebben gekleurde stippen.
De beelden van Merith de Haas hebben gekleurde stippen. pr

Merith de Haas zet vrouwen met borstkanker op voetstuk

8 april 2021 om 09:09 Overig

HOOFDDORP Ze laat de kracht zien van vrouwen na een borstamputatie. Merith de Haas zet ze in brons gegoten letterlijk en figuurlijk op een voetstuk. De visual artist uit Hoofddorp benadrukt dat deze vrouwen nog net zulke volmaakte mensen zijn als voor hun operatie.

“Met de serie beelden wil ik de vrouwelijkheid en kracht laten zien van vrouwen met de diagnose borstkanker, die een mastectomie hebben ondergaan. Voor het maken van deze beelden ben ik in gesprek gegaan met vrouwen over heel Nederland. De overweldigende positieve reacties en aanmeldingen lieten mij zien hoe verbonden deze vrouwen met elkaar zijn. Maar ook dat ze trots zijn op hun lichaam en ontzettend moedig. Ik heb uiteindelijk van drie vrouwen een scan gemaakt. De beelden zijn geprint in 3D en zijn van brons.”

De beelden hebben een witte glans coating. Mertih: “Hierdoor heb ik het een soort porseleinen uitstraling gegeven. Porselein is kwetsbaar en dat vond ik een goede vergelijking met het menselijk lichaam, dat ook erg kwetsbaar kan aanvoelen in tijden van ziekte. Daarnaast deed het mij ook denken aan de beelden van de Griekse klassieke oudheid. Een van de doelen van deze beelden was het beeldhouwen van een goddelijk mens of een menselijke God: ‘Het ideale lichaam’. Hiermee wil ik dus zeggen dat het perfecte lichaam op veel verschillende manieren eruit kan zien en dus zo een moderne draai geven aan die gedachten en manier van beeldhouwen.”

“Elk vrouw heeft een stip/cirkel gekregen. Veel van mijn kunst heeft (symbolische) cirkels. In dit geval staat het voor volmaaktheid. Deze vrouwen zijn nog net zulke volmaakte mensen, ook na de borst(en)amputatie. Ook de kleuren hebben een betekenis: zo staat goud voor kracht, positivisme en overwinning. Roze voor vrouwelijkheid en kwetsbaarheid. Zwart voor kracht, realiteitszin, de strijd en doorzettingsvermogen.”

“De bronzen beelden staan op een granieten, gepolijste sokkel. Deze heb ik op maat laten maken. Niet alleen staan de beelden een stuk steviger, maar daarnaast staan ze nu ook echt op een voetstuk. Het maken van deze beelden heeft geen commerciële insteek. Ik werk niet voor een bedrijf die deze beelden/scans aanbiedt en haal dus geen financiële winst uit dit project. Voor mij zelf gaat het om mijzelf creatief kunnen uiten op een betekenisvolle manier. Maar ook geef ik deze vrouwen graag een podium en wil ik de kracht en vrouwelijkheid die ze uitstralen naar buiten brengen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie