Voor een bijstandontvanger telt elke eurocent.
Voor een bijstandontvanger telt elke eurocent. Pixabay

Zestien gevallen van teveel beslaglegging bijstandsontvanger

9 april 2021 om 11:37 Overig

HAARLEMMERMEER In zestien gevallen in Haarlemmermeer is er bij bijstandontvangers met schulden beslag gelegd op meer geld dan wettelijk mag. Dat heeft wethouder Johan Rip vorige week beantwoord op vragen van Nikkie Elfers (HAP) en Charlotte van der Meij (D66).

Zij gingen in op het nieuws dat door een rekenfout bij ruim 200 gemeenten in Nederland bijstandsontvangers te veel geld werd geïnd. Soms ging het om tientallen euro's per maand, waardoor de kwetsbare groep meer kans liep verder in de financiële problemen te komen. In totaal ging het 10.000 tot 15.000 mensen. Het probleem werd duidelijk doordat deurwaarders dit jaar een nieuwe rekenhulp gebruiken

Het percentage in Haarlemmermeer is redelijk klein, maar Rip heeft direct actie ondernomen en de fout hersteld. "We hebben dit gecommuniceerd met inwoners en deurwaarders en het teveel geinde bedrag wordt teruggestort. Inmiddels zijn we bezig om voor de uitbetaling van april de juiste berekeningen te toetsen en extra te controleren. Dit mag niet nog een keer fout gaan, we zitten er bovenop."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie