Bewoner van in Overbos Jan Havenaar krijgt van wethouder Steffens enkele plantjes voor zijn geveltuin. NMCX-directeur Arjanne Lagendijk kijkt toe.
Bewoner van in Overbos Jan Havenaar krijgt van wethouder Steffens enkele plantjes voor zijn geveltuin. NMCX-directeur Arjanne Lagendijk kijkt toe. Eigen foto

Bewoners Haarlemmermeer werken graag aan groen in eigen buurt

10 april 2021 om 14:09 Overig

HAARLEMERMEER In het kader van de Groen Haarlemmermeer campagne ‘Meer biodiversiteit, help jij ook een handje?’ hebben sinds de lancering half maart al 24 bewoners zich aangemeld om een geveltuin aan te leggen, of een boomspiegel te adopteren. Ook het project met buurttuinen loopt goed.

Op 3 maart beleefde de geveltuincampagne een feestelijke aftrap bij bewoner Jan Havenaar in Overbos, Hoofddorp. Hierbij waren wethouder Steffens-van de Water en NMCX directeur Arjanne Lagendijk aanwezig. Jan heeft ondertussen al een dertien meter meter lange geveltuin vol met prachtig groen. “Een aanwinst voor de buurt”, zo omschrijft Lagendijk.

Steffens is zeer te spreken over de projecten van buurttuinen en geveltuinnen, vooral omdat die twee kanten raken: vergroening en onderling contact in de buurt. “Plezier, trots en sociaal gevoel komen hier samen. Mensen die een geveltuin en buurttuin beheren zijn verantwoordelijk in de buurt bezig. Ik ben blij dat zich zoveel mensen zich spontaan aanmelden om een stukje in hun omgeving te adopteren. Het begon met kleine stukjes tussen de huizen, dat breidt zich steeds meer uit. Uiteraard moet er niet een hele stoep worden opengebroken, maar als een onverzorgd stukje groen wordt verzorgd waardoor het meer kleur krijgt, vind ik dat mooi om te zien.”

NMCX zorgt ervoor dat de deelnemers worden begeleid in hun keuze en realisatieplannen, zowel praktisch als inhoudelijk. Ze krijgen verder een uitgebreide instructie vol tips & tricks; een groenvoucher ter waarde van 50 euro, drie compostzakken, een informatiebordje voor in de geveltuin en voor in de boomspiegel een paaltje met rode stip van de gemeente. Als tegenprestatie worden voor – en na foto’s gevraagd; hoe dat gaat staat uitgelegd in de begeleidende tutorial die de deelnemers via de mail krijgen.

NMCX kan maximaal 40 aanmelders voor een geveltuin begeleiden, aanmelden kan via mariken.straat@nmcx.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie