Een van de vele projecten van de vriendschapsband is het project van het schooltje voor kinderen bij de vuilnisbelt van Cebu.
Een van de vele projecten van de vriendschapsband is het project van het schooltje voor kinderen bij de vuilnisbelt van Cebu. Eigen foto

Vriendschapsband Cebu aan zijden draadje wegens bezuinigingen

13 april 2021 om 12:03 Overig

HAARLEMMERMEER Stoppen met de vriendschapsband of drastisch korten op het budget; het voorstel van B en W is bij het bestuur van Vriendschapsband Haarlemmermeer-Cebu (VHC) als een mokerslag aangekomen.

Vol verbijstering hebben de bestuursleden van VHC het voornemen van het college aangehoord: het jaarlijkse budget van 100.000 euro met 25.000 euro verminderen tot en met 2024 waarna een evaluatie plaatsvindt of voor volgend jaar het bedrag halveren en vanaf 2023 helemaal stoppen met de vriendschapsband. De keuze is donderdag 15 april aan de gemeenteraad.

VHC-voorzitter Henk Koning slaapt al een paar nachten slecht. Net als de andere bestuursleden. Bevlogen vrijwilligers die als geen ander weten hoeveel goeds de vriendschapsband al 29 jaar brengt voor de inwoners van Cebu op de Filipijnen. Een vriendschapsband die door de gemeente zelf is aangegaan en waaraan VHC uitvoering geeft. “Geen ontwikkelingshulp zoals in het collegevoorstel aan de raad wordt gesteld. Het gaat om het uitwisselen van kennis en ervaring en het bevorderen van contacten. Dat alles om de allerarmsten een menswaardig bestaan te bieden. De inwoners van Cebu zijn trots en blij met de vriendschapsband. Zij voelen zich gesteund door de vriendschap, kennis en financiële steun. Het is vaak net een duwtje in de goede richting naar een betere wereld.”

Er zijn heel veel projecten opgestart, er is heel veel bereikt én de vriendschapsband wordt breed gedragen door de inwoners van Haarlemmermeer, weet Henk Koning. “VHC is één grote succesformule. Daar moet je niet mee willen stoppen. Ontzettend veel vrijwilligers zetten zich voor de vriendschapsband in. Als gemeente moet je daar trots op zijn. Het is de mooiste Citymarketing die je je kunt bedenken. Het laat duidelijk de sociale betrokkenheid zien. Onze vriendschapsband is een voorbeeld voor andere gemeenten.”

Op dit moment lopen er een 15-tal projecten. Die van de microkredieten spreekt Henk Koning bijzonder aan. “Vijftig vrouwen zijn een lening van 100 euro aangegaan om een eigen bedrijfje te kunnen starten. En wat hoor je nu: ‘Het mooiste is dat ik nu mijn kinderen en kleinkinderen naar school kan laten gaan’. Daar doe je het toch zeker voor? Het werk van VHC is nog lang niet af.”

Ook op de Filipijnen slaat de corona-pandemie genadeloos toe. Met name de bewoners van de sloppenwijken zijn hiervan het slachtoffer. Middels verschillende organisaties en contacten helpt VHC waar het kan. Koning hoopt dan ook dat de gemeenteraad niet akkoord gaat met het bezuinigingsvoorstel van het gemeentebestuur. “Juist als ze het hard nodig hebben laat je je vrienden niet in de steek”, wil de voorzitter maar al te graag kwijt. Op de vraag of de vriendschapsband zonder gemeentelijk budget kan blijven bestaan schudt Henk Koning resoluut zijn hoofd. “Zonder financiële steun van de gemeente is het over en uit en zullen we moeten stoppen met dit goede werk.”

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie