Afbeelding
eigen opname

Column Vrouw Simona: ‘Geldnood’

24 april 2021 om 11:47 Overig

HAARLEMMERMEER De gemeente moet fors bezuinigen want zij komt in grote geldnood. Een dramatisch bericht kwam tot ons via deze krant. Het gaat om forse bedragen. Tien miljoen in 2021 en oplopend tot twintig miljoen in 2026! Het is flink schrikken. De crisis waarin wij nu zitten heeft hier ook voor een groot deel mee te maken. Hadden wij ooit een leuk inkomstenpotje middels de toeristenbelasting, bijna 9 miljoen, dit is nu weg. Ikzelf heb daar nooit zo bij stil gestaan. Dat al die mensen die op Schiphol binnenkwamen dan hier in Haarlemmermeer in een hotel verbleven en daarbij een aardige duit bijdroegen aan de gemeentelijke kas. Maar het blijkt dat Haarlemmermeer de tweede hotelstad van Nederland is. Ook nooit geweten dat wij hier zo’n grote rol speelden in het laten verblijven van al die toeristen die graag in Nederland wilden rondkijken.

Maar niet alleen inkomsten die wegvallen drukken zwaar op de begroting, ook uitgaven die steeds verder oplopen spelen een rol. Hoe ga je dat aanpakken en wat gaan wij daarvan merken? Wethouder Jurgen Nobel moet er wakker van liggen, want dit grote probleem valt onder zijn verantwoordelijkheid. Dus bedacht hij, gelijk een vader van een gezin waar de inkomsten teruglopen en er dus gekeken moet worden waar de uitgaven ingeperkt kunnen worden, een plan. Hij stelde voor om ons inwoners mee te laten denken over de bezuinigingen.

Dat hebben inwoners gedaan, een beetje meedenken, maar het resultaat was niet echt bemoedigend. Natuurlijk hadden zij wel wat ideetjes, zoals minder ambtenaren en minder geld naar kunst of prestigezaken. En zelfs had iemand het idee voor een poezenbelasting! Dit natuurlijk in navolging van de hondenbelasting. Tja, het zal vrees ik geen zoden aan de dijk zetten. En van een echt geweldig idee is het dan tot op heden ook niet gekomen. Door de geschiedenis heen moesten beleidsmakers hier al mee te stoeien. Bij teruglopende inkomsten, vaak door ook een crisis of een oorlog, hief men op de vreemdste zaken belasting.

Zo zaten wij in 1805 onder Franse knoet. Zij stelden een centrale belasting in. Daarvoor rommelden alle gewesten maar zo’n beetje aan met het innen van belastingen. De Fransen gingen belasting heffen over het aantal deuren en ramen dat je in je huis had. Ook over het aantal goederen dat je zo in huis had staan. Daarvoor kwamen ambtenaren even een kijkje achter de voordeur nemen. En nee, dit is geen ideetje voor hier, dus meneer Nobel deze inbreng telt niet, maar laat wel zien hoe men soms creatief omging in tijden van geldnood.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie