Van Zantenhal in Nieuw-Vennep is ingericht als een prikhal.
Van Zantenhal in Nieuw-Vennep is ingericht als een prikhal. pr

Veel animo in Haarlemmermeer voor vaccinatie door huisartsen

21 april 2021 om 08:35 Overig

NIEUW-VENNEP 34 huisartsenpraktijken zijn maandag begonnen met hun vaccinatieprogramma voor inwoners van Haarlemmermeer. Ze hebben daarvoor in de Van Zantenhal in Nieuw-Vennep een ruimte ingericht waarvoor 7.000 patiënten van 60 tot 65 jaar zijn uitgenodigd een bescherming tegen COVID19 te ontvangen. Met een score van 65 tot 70 procent is animo een stuk hoger dan elders in het land.

Huisarts Martine Verwijs, van Medisch Centrum Hoofddorp, is een van de coördinatoren: "We werken namens de Zorggroep Haarlemmermeer. Toen we enkele maanden geleden van de overheid de opdracht kregen mensen tussen 60 en 65 jaar tegen corona te moeten vaccineren, hebben we besloten dit samen op te pakken. Het is een heidens karwei, heel anders dan de jaarlijkse griepprik. Dat is een soort jaarlijkse feestelijke happening,. Nu heb je te maken met een vaccin dat gekoeld bewaard moeten worden, en mensen die na afloop een kwartier moeten worden geobserveerd. Eigenlijk hadden we gewild dat de GGD dit vaccineren alles op zich nam. Wij zijn geen evenementenbureau."

In Haarlemmermeer begonnen de huisartsen redelijk laat. Eerst waren de zuidelijke provincies aan de beurt, en per twee weken kregen een paar provincies het groene licht om te kunnen bestellen, afhankelijk van de vaccins. De regio Noord-Holland kreeg twee weken geleden van het RIVM de mogelijkheid om vaccins te bestellen voor de doelgroep 60-65 jaar.

Een groot voordeel volgens Verwijs. "Vele artsen hebben wat lopen prutsen om in hun kleine praktijken de vaccinaties mogelijk te maken. We hoorden verhalen hoe ingewikkeld deze klus is. Soms kwam een huisarts maar aan tien tot twintig vaccinaties per dag. Die zijn wéken bezig. En er is al zo'n grote druk in onze beroepsgroep, nog even en huisartsen gaan massaal omvallen. Wij hebben in de Haarlemmermeer de koppen bij elkaar gestoken en samen met de gemeente en andere organisaties een ruimte gezocht en een programma opgezet zodat we in een week klaar zijn."

"De doelgroep is 7.000 mensen. Per dag kunnen we er 700 tot 1200 vaccineren. Steeds zijn er drie huisartsen, zes priklijnen en wat mensen van het Rode Kruis actief. Bij elkaar ongeveer dertig man. Mensen kunnen alleen komen als ze van hun eigen huisarts een persoonlijke oproep hebben voor de vaccinatie."

Met een opkomst van 65 tot 70 procent van de mensen die worden opgeroepen spreekt ze van een goede score in Haarlemmermeer. "Als je ziet hoe het er elders aan toe gaat. Neem Leiden, Den Haag en Rotterdam. Daar praat je over een vaccinatieopkomst van soms maar 40 procent. We prikken met AstraZeneca en dat is regelmatig slecht in het nieuws gekomen. Zo jammer is dat, want het risico van een ernstige bijwerking is nihil, misschien wel 10.000 keer zo klein als een ernstige coronacomplicatie, zeker in de leeftijdsgroep van 60 tot 65 jaar. Als je op de IC gaat kijken, weet je dat je het risico moet nemen. Ik begrijp de twijfel wel. Ik zou ook geen auto kopen die slecht in het nieuws komt, maar dit ligt anders. Artsen begrijpen er ook niets van dat er een vaccinatiestop was."

"Ik kijk vooral naar de positieve kant van onze campagne. Dit is de eerste stap naar het licht. Er komt een eind aan de ellende. In dit pittige coronajaar, waar veel onzichtbaar en zichtbaar leed is geweest onder veel patiënten, is het fijn om de blije gezichten te zien van mensen die opgelucht zijn dat ze eindelijk gevaccineerd zijn. Het is fijn om daar als Haarlemmermeerse huisartsen aan bij te dragen. Na deze week zijn we voorlopig klaar, tot de tweede prik over twaalf weken. We wachten op de volgende opdracht van de overheid, wie weet worden het dan de jongeren."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie