De enveloppen liggen kaar om te worden verstuurd over de hele wereld.
De enveloppen liggen kaar om te worden verstuurd over de hele wereld. Eigen foto

Hoofddorpse kunstenaar geeft hele collectie weg: ‘Levensmissie geslaagd’

2 juni 2021 om 13:11 Overig

HOOFDDORP Frans Ouwerkerk is begonnen met het schenken van zijn kunstcollectie aan musea over heel de wereld. Zo houdt hij zelf de regie over zijn nalatenschap. “Alles gaat weg, levensmissie geslaagd, je komt met niets en gaat met niets”, zegt hij tevreden.

Ouwerkerk: “Leven is ook afscheid nemen of je nu wilt of niet er is geen ontkomen aan. Zelf ben ik hier op aarde ongevraagd neergezet, nou lekker dan, je komt hier niet meer levend vandaan. Kunst is mijn leven en alvast afscheid nemen nu je er nog bent van je zelf gemaakte kunst geeft de hoogste vrijheid. Ik geef alles gratis en voor niets weg. Rijkdom zit in je hoofd en het grootste bezit is geen bezit.”

Onder de naam Project F=OK is hij gestart met schilderijen per luchtpost op te sturen naar beroemde musea over de wereld zoals MoMa Museum of Modern art in New York, Musée du Louvre in Parijs en The Tate Gallery of Modern Art in Londen. “Maar ook op andere ludieke wijze zal ik mijn kunst gaan schenken, zo ook aan musea in Nederland van Rijksmuseum Amsterdam tot Historisch Museum Haarlemmermeer. Je moet dan denken dat ik ga bezorgen te voet, per fiets, met de Gouden Corvette, per boot of ezel. Ik zie wel hoe het loopt en ontstaat. Het kan ook gebeuren per kudde met een schaapsherder, alhoewel ik niet van de kudde ben, want dan stap je altijd in stront van anderen. Schenken aan een leuke vrouw of aan mensen is ook mogelijk. Laat het ontstaan door serendipiteit. Mijn ziel maakt een wereldreis met kunst van eigen hand. Alles gaat weg, levensmissie geslaagd, je komt met niets en gaat met niets.”

De reacties in zijn omgeving zijn positief. Zijn vrouw Karin noemt het ‘preventief ruimen’; zoon Job heeft het over een goeie zet: Nu leef je nog en wellicht wordt je wereldberoemd tijdens je kleurrijke leven en niet na je dood. “Wat gaaf man” aldus Tony, trouw atelierbezoeker. Eén van de buren: “Ga je dan eindelijk weg?”


 Frans Ouwerkerk: "Je komt met niets en gaat met niets."
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie