Afbeelding
Ton Dijkstra

Verkeerslichten draaien weer op windenergie

4 juni 2021 om 11:32 Overig

HAARLEMMERMEER Er staat weer een windturbine op het kruispunt van de Bennebroekerweg en de Rijnlandweg in Hoofddorp. De windturbine combineert vergroening met besparing. Vrijdag 4 juni stelde wethouder Marja Ruigrok om 14.30 uur de installatie officieel in werking samen met Bertil Singer, commercieel directeur van DutchVentus.

Eind 2016 werden op deze kruising de eerste stoplichten op windenergie geplaatst. Helaas overleefde de windturbine de zware storm niet die 18 januari 2018 over Nederland trok. Door het bedrijf DutchVentus is, met de opgedane kennis, een nieuwe turbine ontwikkelt met een vermogen om zelfs bij windkracht 16 overeind te blijven. Marja Ruigrok heeft ondanks de tegenslag veel respect voor het initiatief: ‘Soms kom je al lerende wijs tot steeds betere oplossingen. Van experimenten kun je leren!’ aldus de wethouder.
Samenwerking markt en overheidDagelijks passeren in één richting zo’n 100 voertuigen per uur de kruising tussen de Rijnlanderweg en de Bennebroekerweg. De stoplichten zijn op dit punt dan ook non-stop actief, met daardoor een hoog energieverbruik. Het kruispunt, gelegen in de open polder tussen de A4 en Hoofddorp is een zeer geschikte plek om wind te vangen. Bertil Singer commercieel directeur van Dutch Ventus: “Windenergie is een schone en duurzame energiebron. Deze verkeersregelinstallatie is een goed voorbeeld van samenwerking tussen markt en overheid op het gebied van duurzame innovatie.”
De installatie levert meer kilowattuur kWh per jaar aan elektriciteit dan de verkeerslichten gebruiken. De extra stroom wordt aan het elektriciteitsnet geleverd. Bij te weinig wind gebruiken de stoplichten netstroom want natuurlijk moeten de stoplichten ook werken wanneer het niet waait. Daarom is voor deze oplossing gekozen.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie