De vermeende boosdoener Waeles Foundry, een klein soort Hoogovens dat sinds 1965 is gevestigd in Nieuw-Vennep.
De vermeende boosdoener Waeles Foundry, een klein soort Hoogovens dat sinds 1965 is gevestigd in Nieuw-Vennep. google

Onderzoek naar stankoverlast Nieuw-Vennep gaat beginnen

18 juni 2021 om 15:48 Overig

NIEUW-VENNEP Op verzoek van de Dorpsraad Nieuw-Vennep gaat eindelijk het onderzoek naar de stankoverlast bij Waeles Foundry beginnen. De klus is in handen van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, dat verantwoordelijk is voor het toezicht en de handhaving voor bodem, milieu en bouw.

Een deel van Nieuw-Vennep klaagt al lange tijd over vieze lucht in de Bosstraat, op de Hoofdweg, Welgelegen en bij de velden van Dios. Er gaat een beschuldigend vingertje naar Waeles Foundry, een klein soort Hoogovens dat sinds 1965 is gevestigd op het toenmalige terrein van de Vicon Vissers Constructiewerk en een eigen ingang heeft aan de Oosterdreef. Er werken in twee of drie shifts zo’n 150 mensen. Het verwerkt jaarlijks 7.500 ton metaal. De directie wil geen commentaar geven, maar werkt wel mee aan het onderzoek.

De Omgevingsdienst onderzoekt verschillende luchtverontreinigende componenten die door de fabriek geëmitteerd kunnen worden, zoals het duur wordt omschreven. Woordvoerder René Faas: “Het onderzoek richt zich vooral op stofdeeltjes, zware metalen, vluchtige organische stoffen en aminen. Een onafhankelijk meetbureau neemt tijdens de productie monsters uit de schoorstenen van de relevante bedrijfsprocessen. Deze monsters worden geanalyseerd op aanwezigheid van verschillende luchtverontreinigende componenten en in welke hoeveelheden deze in de rookgassen aanwezig zijn. Nadat de metingen zijn uitgevoerd, wordt modelmatig berekend hoe deze componenten zich in de lucht verspreiden. Op basis daarvan kan de GGD beoordelen of er gezondheidseffecten in de omgeving kunnen optreden.”

Er zijn overigens wel eerder metingen verricht, alleen werden deze op individuele emissiepunten uitgevoerd en niet op alle bedrijfsprocessen tegelijk. “Deze metingen toonden aan dat er geen voorschriften worden overtreden,” zegt Faas. “Omdat door omwonenden zorgen over hun gezondheid hebben geuit, zijn de gemeente Haarlemmermeer en provincie Noord-Holland overeengekomen om extra onderzoek uit te laten voeren.”

“Waeles Foundry zorgt ervoor dat wij kunnen meten, maar is verder niet inhoudelijk bij het onderzoek betrokken. Het zorgt voor een productie die representatief is voor de normale bedrijfsvoering.”

“We verwachten dat het meetbureau het onderzoek op korte termijn uitvoert. De rapportage van het onderzoek ontvangen we ongeveer twee maanden later. Daarna beoordeelt de GGD de gezondheidseffecten, op basis van het rapport.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie