Eerste bewoner van een nieuwbouwwijk in 1987.
Eerste bewoner van een nieuwbouwwijk in 1987. Noordhollands Archief

Op zoek naar foto’s van woongeluk in fotoboeken Haarlemmermeer

Overig

HOOFDDORP Haarlemmermeermuseum de Cruquius is op zoek naar foto’s van trotse bewoners poserend voor hun woning in een van de vele nieuwbouwwijken van Haarlemmermeer. U kent het wel; een echtpaar of gezin met de voeten in het bouwzand, of staand op de net bestraatte stoep voor hun nieuwbouwwoning. Op de gezichten wisselen trots, opluchting over de geslaagde verhuizing en vermoeidheid elkaar af. Het museum is op zoek naar mooie voorbeelden van dit bijzondere moment in het leven van vele Haarlemmermeerders. Een selectie van deze foto’s zal vanaf 2023 een plek krijgen in de presentatie in het nieuwe museumpaviljoen naast Gemaal De Cruquius.

In Haarlemmermeer zijn vanaf 1950 in hoog tempo vele nieuwbouwwijken gebouwd om te voldoen aan de grote naoorlogse vraag naar woningen. Zo zijn er Plan Eijken, Kalorama, Graan voor Visch, Pax, Bornholm, Overbos, Bleesland, Toolenburg, Vrijschot en Floriande in Hoofddorp, de wijken Welgelegen, Linquenda, Welgelegen Noord en Getsewoud in Nieuw-Vennep, en de wijk Anthoniushoeve in Badhoevedorp. Van buiten de polder kwamen mensen naar Haarlemmermeer op zoek naar een eengezinshuis in een ruime groene polder. En als deze nieuwbouwwoning eindelijk betrokken kon worden, werd dit moment vaak vastgelegd met de camera.

Heeft u een soortgelijke foto in uw familiealbum en wilt u kans maken om deze op te laten nemen in de museumcollectie? Stuur een digitale foto met vermelding van jaartal, wijk, omschrijving van het woongeluk en contactgegevens voor 30 september 2021 op naar aanmelden@shmdc.nl. De foto kan ook per post toegestuurd worden aan Cruquius Museum, Cruquiusdijk 27, 2142 ER in Cruquius. Op www.haarlemmermeermuseum.nl worden de inzendingen gepresenteerd. De selectie voor de nieuwe museumpresentatie vindt begin 2022 plaats.

advertentie