Bijna 72.000 inwoners van Haarlemmermeer zijn al één of twee keer gevaccineerd.
Bijna 72.000 inwoners van Haarlemmermeer zijn al één of twee keer gevaccineerd. archief

GGD de wijk in om rest over te halen zich te laten vaccineren

3 juli 2021 om 12:25 Overig

HAARLEMMERMEER Met 34.450 mensen die hun eerste prik hebben gehad en 37.531 volledig gevaccineerden loopt Haarlemmermeer keurig in de pas met het landelijk gemiddelde.
Nu moet de rest nog worden overgehaald. De GGD is van plan de komende weken de twijfelaars over de streep te trekken, en bereidt bezoeken aan wijkcentra, scholen en moskeeën voor.

Voorlopig heeft Haarlemmermeer corona stevig onder controle. De afgelopen week zijn er in de gemeente slechts 37 besmettingen geregistreerd. Het aantal testen op de enige gemeentelijke teststraat die op Schiphol, was slechts 1724, daar zitten ook mensen uit de regio bij. De capaciteit kan worden afgebouwd, maar ook het aantal vaccinatielocaties gaat omlaag. Binnenkort zijn er geen leeftijdsgroepen meer die opgeroepen kunnen worden, de grens van twaalf jaar komt in zicht.
Het is nu zaak bepaalde doelgroepen te benaderen die minder geneigd zijn zelf in actie te komen, maar er ook geen complottheorieen op na houden.  Bijvoorbeeld mensen met een migratie-achtergrond en mensen uit een lagere sociaal economische klasse, zoals ze bij de GGD worden omschreven.  Er wordt niet bij wijze van spreken met de spuit in de hand aangebeld, maar medewerkers trekken de wijken in om in gesprek te gaan met de specifieke doelgroepen. Dit gebeurt in diverse centra als buurthuizen en moskeeën.

Hiervoor is een speciaal team opgericht dat zich tijdens de start van de pandemie heeft bezig gehouden met bron- en contactonderzoek en nu tijd en ruimte heeft om zich op een andere manier voor GGD Kennemerland in te zetten. Een vast team dat goed de vertaalslag kan maken van medische terminologie naar behapbare informatie in de eigen taal, empathisch is en outreachend kan werken. De voorlichting gaat gepaard met een gemakkelijke manier om een afspraak voor de vaccinatie te maken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie