Leen Passchier (l) ontvangt uit handen van Fred Bulk de fraaie oorkonde.
Leen Passchier (l) ontvangt uit handen van Fred Bulk de fraaie oorkonde. Trudy Witteman

Leen Passchier (90) erelid Huiskamer Schaakclub Vijfhuizen

6 juli 2021 om 10:21 Overig

VIJFHUIZEN Nu er steeds meer versoepelingen komen en we dubbel geprikt zijn moeten we elkaar na anderhalf jaar eindelijk weer eens zien en spreken. Met die oproep van het bestuur van de Huiskamer Schaakclub Vijfhuizen rollatort de 90-jarige Leen Passchier nietsvermoedend de tuin in van voorzitter Fred Bulk. Zijn schaakvrienden zitten al aan de thee. Het drankje blijkt de opmaat te zijn voor iets pittigers.

Dan schraapt Fred Bulk zijn keel, voldoende om het over paarden en torens babbelend gezelschap stil te krijgen. Fred somt de lange lijst van kwaliteiten op van Leen ‘hij hoort bij de rekkelijken der aarde, als iemand een verkeerde zet doet mag ie het over doen’, en vervolgens komt het hoge woord eruit: “In al haar wijsheid heeft het bestuur besloten jou te benoemen tot erelid van onze schaakclub.” 

Om hem daarna de bijbehorende oorkonde te overhandigen. Leen kan het maar niet geloven, maar het staat er echt: Leendert Teunis Passchier benoemd tot erelid, zowel op grond van zijn sportieve prestaties (onder andere clubkampioen 2020) als zijn geroemde culinaire inbreng. Met als datum 22 maart 2021. De dag dat hij 90 werd. “Juist die dag hadden we Leen in het zonnetje willen zetten, maar het feest ging niet door omdat we toen nog te zeer zuchtten onder de gesel van Jaap van Dissel”, legt de preses uit.

“Het is vreselijk overdreven, maar ook vreselijk leuk”, zegt Leen, eenmaal terug op aarde. Hoe zit dat met de culinaire kwaliteiten? Leen: “Nadat mijn vrouw was overleden ben ik een kookcursus voor mannen gaan volgen. Hoefde ik tenminste niet te verhongeren. Het was zó leuk dat ik zes jaar ben gebleven. We hebben veel lol gehad en ik heb ontzettend veel geleerd. Zó veel dat ik bij mij thuis twee keer een 8-gangendiner heb gekookt voor mijn schaakvrienden en hun aanhang, twintig personen in totaal. Een grote uitdaging was het, maar heel leuk om te doen.”

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie