Van Straten: ‘De VVD staat voor een betrouwbare begroting en wil de regie op de uitgaven zelf in handen houden.’
Van Straten: ‘De VVD staat voor een betrouwbare begroting en wil de regie op de uitgaven zelf in handen houden.’ Justa van Bergen

VVD: ‘Tegenbegroting oppositie een klap in het gezicht’

12 juli 2021 om 09:20 Overig

HAARLEMMERMEER De VVD noemt de tegenbegroting van de oppositiepartijen GroenLinks, D66 en CU/SGP)  ’een klap in het gezicht van hardwerkende inwoners en ondernemers in onze gemeente.’  

Beryl van Straten, fractievoorzitter van de Haarlemmermeerse VVD: Onlangs hebben we in de raad gesproken over de financiële opgave die onze gemeente heeft en hoe we daarmee om moeten gaan. Om de begroting sluitend te krijgen, komen we circa 15 miljoen tekort. Als VVD hebben we consequent aangegeven dat dit voor ons betekent dat we minder moeten uitgeven, maar dat de ambitie om betaalbare woningen te bouwen overeind moet blijven. Het college heeft een pakket aan maatregelen voorgesteld waarbij de nadruk ligt op minder uitgeven, zonder dat de minima geraakt worden, waarbij bibliotheken, zwembaden etc openblijven en waarbij we inzetten op het bouwen van betaalbare woningen.

Vorige week schreef de oppositie een stuk in het HCnieuws waarin zij reageerden op de plannen van het college en waarin zij hun tegenbegroting presenteerden. In tegenstelling tot de VVD wil de oppositie (GL, D66 en CU/SGP) op voorhand OZB verhogen zonder kritisch te kijken naar onze uitgaven; een klap in het gezicht van de grote groep hardwerkende inwoners en ondernemers in onze gemeente. Het is niet alleen een klap in het gezicht, het staat ook haaks op wat ze zelf roepen in de raadszaal. Ze roepen het één en doen vervolgens het ander en zijn daarmee volkomen onbetrouwbaar als serieuze gesprekspartner. In de raadszaal roepen ze dat ze het eens zijn met onze oproep om meer grip te krijgen op de uitgaven binnen het sociaal domein, maar vervolgens willen ze de uitkomsten daarvan niet afwachten maar meteen de tekorten dekken door de huiseigenaren en ondernemers meer belasting te laten betalen.

ONBETROUWBARE GESPREKSPARTNERS Enkele jaren na de overheveling van taken binnen het sociaal domein, zoals bijvoorbeeld de Jeugdzorg, blijkt dat zorg die wij als gemeente verlenen, soms helemaal niet door ons betaald moet worden. Het valt soms onder de verantwoordelijkheid van scholen (Passend onderwijs) en soms onder de verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars. We kunnen hier als gemeente duidelijkere regels voor maken en dat zal ons geld gaan besparen. De VVD is enkele jaren geleden al begonnen om hierover met andere partijen in gesprek te gaan. Inmiddels is de hele raad overtuigd geraakt dat er mogelijkheden zijn om onze uitgaven binnen het sociaal domein te beperken. We moeten eerst al die mogelijkheden in kaart hebben gebracht en daarmee ook duidelijkheid hebben over hoeveel we daarmee kunnen besparen. Pas dan kan je aan onze inwoners en ondernemers vragen of ze bereid zijn daar meer voor te betalen. De oppositie heeft dat nu op voorhand al voor ze bepaald. Daarmee roepen ze het één en doen ze iets anders en zorgen ze voor onduidelijkheid en onrust bij inwoners. “In de politiek moet je zeggen wat je doet en doen wat je zegt”, aldus fractievoorzitter Beryl van Straten. “Ik snap dat het verkiezingsrethoriek is, dat hoort erbij, maar ik vind wel dat je het eerlijke verhaal moet vertellen, en dat doen ze niet.”

VELE DEUREN OPEN “Wij geven in onze gemeente ruim 100 miljoen euro uit aan maatschappelijke ontwikkeling. Daarmee maken we sport, cultuur en ontmoeting mogelijk in onze gemeente. Er staan vele deuren open in onze gemeente voor mensen die eenzaam zijn, die we willen stimuleren om te bewegen en gezond te leven etc. Het zijn inmiddels zoveel deuren, dat we het zicht op die deuren zijn verloren. We hebben met de hele raad vastgesteld dat we onvoldoende informatie hebben om te kunnen zien waar we die 100 miljoen euro precies aan besteden, welke organisaties dat van ons ontvangen, wat die organisaties daarvoor doen en welke effecten dat heeft. We zien bijvoorbeeld dat zowel Sportservice, Meerwaarde en Maatvast geld krijgen om ouderen te stimuleren om meer te bewegen. Wat de VVD betreft, moeten we in tijden van financieel slecht weer kijken of misschien één van die 3 organisaties kan stoppen met een activiteit, zodat die de andere (2) organisatie(s) daarmee doorgaan en we daarmee dus minder uitgeven zonder dat onze inwoners geraakt worden. Er blijven nog steeds deuren voor hen open staan. Het zijn er alleen iets minder. Wij noemen dit de “ontdubbelen”. Ook hiervoor hebben we steun van de raad gekregen. Maar dan zegt de oppositie vervolgens; we gaan niet afwachten of we hierdoor minder kunnen uitgeven, we gaan meteen vragen aan onze huiseigenaren en ondernemers om meer belasting te betalen. Dat is wat ons betreft niet alleen onbehoorlijk bestuur zijn, het is ook onbehoorlijke politiek.”

CREATIEF BOEKHOUDEN De VVD staat voor een betrouwbare begroting en wil de regie op onze uitgaven zelf in handen houden. De oppositie doet daarentegen aan creatief boekhouden omdat ze geen echte bezuinigingen willen doorvoeren maar creatieve stelposten opvoeren. De oppositie neemt in haar tegenbegroting, tegen de regels van goed boekhouden in, alvast een groot bedrag op van inkomsten van het RIJK, terwijl nog niet zeker is dat we die structureel gaan krijgen. Met als mogelijke consequentie dat de provincie ingrijpt en we zelf geen grip meer houden, de regie kwijtraken. 

De VVD blijft de komende jaren inzetten op de bouw van betaalbare woningen omdat we zien dat inwoners daarom vragen, de nood is hoog. De oppositie heeft de reservering “schaalsprong wonen” geschrapt. Daarmee heeft de oppositie de ambitie om betaalbare woningen te bouwen voor onze inwoners losgelaten. Wat de VVD betreft laten ze daarmee alle mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning volledig in de kou staan. 

WENDBAAR Het college heeft nu een voorstel gedaan voor een sluitende begroting met daarin een aantal ingrijpende bezuinigingen voor de jaren 2024 en 2025. Doordat die bezuinigingen nog een aantal jaar op zich laat wachten is er tijd en ruimte om het gesprek te voeren met organisaties en inwoners, is er tijd om grip te krijgen op het sociaal domein + te “ontdubbelen” en om eventuele meevallers vanuit het RIJK te verwerken. Ook wij verwachten dat dan de hardste maatregelen wellicht niet nodig blijken. Op deze manier blijven we wendbaar en kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden. De oppositie wil op voorhand de huiseigenaren en ondernemers meer belasting laten betalen… de praktijk en geschiedenis leert ons dat dit dan niet meer teruggedraaid wordt als het beter gaat, maar dat er dan gekozen wordt voor meer uitgeven. De VVD zal zich blijven inzetten om de lasten niet meteen bij inwoners en ondernemers te leggen maar eerst kritisch naar onze eigen uitgaven te kijken. Waarbij de belangrijkste ambities, zoals bouwen van betaalbare woningen, overeind blijven.

De VVD staat voor een betrouwbare begroting en wil de regie op de uitgaven zelf in handen houden.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie