Afbeelding
@John v Loon

Flora & Fauna: Colorado kever

15 augustus 2021 om 15:06 Overig

HAARLEMMERMEER Planten of dieren die we nog niet kennen, kunnen altijd op onze belangstelling rekenen: In onze kas op Park2020 vielen ons een maand geleden dikke rode larven op, op aubergineplanten. De soort was schrikken: Coloradokever. Die komt voor op alle nachtschadesoorten, waaronder aardappels en aubergines. Die hadden we liever niet en er begon een intensieve speurtocht in en buiten de kas en op internet waar ze vandaan zouden kunnen komen en nog meer zouden kunnen zitten. Die zoektocht heeft geleid tot de conclusie dat ze alleen op twee planten zaten en we hebben alle honderd larfjes  onschadelijk gemaakt.
Vandaar dat ik er nu pas mee kom. Als we niet zo goed op hadden gelet, zou er een onhoudbare coloradokever uitbraak hebben kunnen volgen maar waar ze vandaan kwamen, weten we nog steeds niet.

BIJZONDER  Coloradokevers kwamen voor 1600 alleen voor op een wilde nachtschade soort in Zuid Amerika, waar hij in evenwicht leeft met allerlei natuurlijke vijanden. Met het populair worden van de aardappel is deze soort meegelift, eerst naar Noord-Amerika en vanaf 1900 ook in Europa. Rond 1935 was ook Nederland aan de beurt.

Inmiddels komt hij voor in het hele Noordelijke Halfrond in gematigde en mediterrane streken. De soort kan drie generaties per jaar produceren met vijfhonderd larven per vrouwtje en dat kan oplopen tot een verduizendvoudiging per jaar. Hierdoor kan de soort hele aardappelvelden kaalvreten. Maar alleen de bladeren, niet de knollen.

De kever overwintert in de grond tot 50 centimeter diep, waardoor vorst wel beperkend werkt, maar niet onoverkomelijk is. Enorme hoeveelheden zwaar gif zijn gebruikt om de soort uit te roeien en ook het inzetten van  scholen om de larven te rapen, en soldaten met vlammenwerpers hebben  niet voldoende geholpen. Ook natuurlijke vijanden zoals sluipwespen, wantsen en schimmels konden niet op niet tegen de aantrekkingskracht van miljoenen ha aardappels. 

WAAR De Colorado kever is weinig kieskeurig. Overal waar aardappels of aubergines groeien kan hij gedijen.

[Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl.  Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl

  Door Franke van der Laan  

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie