Kinderen konden uren spelen met dergelijk speelgoed.
Kinderen konden uren spelen met dergelijk speelgoed. Pr

Beer of auto bood kinderen WO2 troost en houvast

3 augustus 2021 om 09:42 Overig

AALSMEERBRUG Kinderspeelgoed had in de periode van 1940-1945 een extra belangrijke rol voor kinderen die zich in deze verschrikkelijke periode konden terugtrekken in hun eigen veilig gewaande omgeving en de tijd hiermee door kwamen. Daardoor werd speelgoed meer en meer een bron van hoop en troost. Een beer of auto of een lappenpop werd een houvast in angstige en traumatische momenten. Dat ging overal mee naartoe.

Dat blijkt uit de tentoonstelling Kinderspeelgoed in de Tweede Wereldoorlog die zaterdag 14 augustus in museum Crash 40-45 wordt geopend. De tentoonstelling laat alle facetten zien van het kinderspeelgoed uit de Tweede Wereldoorlog, natuurlijk ook poppetjes zoals soldaten, cowboys en indianen. Die zijn vaak met de hand gemaakt door hun vader of een oom, maar ook het speelgoed dat werd geproduceerd en gewilde cadeautjes waren wordt getoond. Dat gaat van een simpel houten vliegtuigje tot imposante bouwwerken van Meccano of gemaakt van vliegtuigaluminium dan wel van lood gegoten, of houten speelgoed gemaakt door deCanadese soldaten in Brabant in December 1944. Dat is als Sinterklaaspresentjes uitgedeeld aan de kinderen.

De samensteller en CRASH vrijwilliger Richard Mutsaers heeft een bijzondere collectie bij elkaar weten te brengen, van een bootje gemaakt van blikken van de voedseldroppingen tot een trapkar. Een groot diorama toont een beeld van een deel van bevrijd Nederland waarbij het landschap deels is overgenomen door de bevrijdingslegers. Alle objecten zijn kinderspeelgoed.

De kinderjaren van Elisabeth Stienstra (roepnaam Els), geboren in 1943 in Haarlem is het belangrijke middelpunt van deze tentoonstelling. Haar collectie speelgoed met foto’s en haar verhaal over de vlucht uit Haarlem naar de Wieringermeer is de basis van deze kinderspeelgoed tentoonstelling. Haar kleine blauwe klompjes die ze als 1,5 jaar oud meisje droeg, zijn in de expositie te zien, met als tastbare herinnering het koffertje met al haar kinderspeelgoed

De opening zal om 13.00 uur worden verricht door mevrouw ElsStienstra (thans Ten Have). Zij woont met haar echtgenoot in Westerbork en komt voor deze bijzondere gelegenheid naar ons museum. De tentoonstelling is voor het publiek toegankelijk vanafzaterdag 21 augustus.

Het museum is geopend op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en de 2e zondag van de maand ook van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang bedraagt 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang. 

Als gevolg van de beperkingen ingevolge de COVID-19 richtlijnen moeten bezoekers 1,5 meter afstand houden en de hygiëne maatregelen in achtnemen. Bezoekers van het museum moeten zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie