Marlène: 'Met dit verhaal hoop ik mensen te bereiken, dat we actie ondernemen en we deze gekte heel snel kunnen stoppen voordat het te laat is!'
Marlène: 'Met dit verhaal hoop ik mensen te bereiken, dat we actie ondernemen en we deze gekte heel snel kunnen stoppen voordat het te laat is!' pr

Vennepse houthakster trekt aan de bel over bomenkap: “Nu actie!”

8 augustus 2021 om 10:13 Overig

NIEUW-VENNEP “Bossen gaan tegen de vlakte, bomen raken op, hout is schaars en prijzen schieten door het dak. Grote paniek in branches, die hout gebruiken voor hun producties. Er moet nu iets gebeuren,” zegt de Vennepse houthakster Marlène en lid van de dorpsraad. Haar achternaam en foto die we eerder wel publiceerden hebben we gewist vanwege dringende redenen, 

“Het is ongekend wat er op dit moment in Nederland (en ver daarbuiten) gebeurt. Normaal gesproken worden iedere 10 en 20 jaar bossen uitgedund, zodat andere bomen meer groeiruimte krijgen en zieke- en scheefgroeiende bomen die gevaarlijk kunnen zijn, worden verwijderd. Waar voor iedere gekapte boom twee bomen werden terug geplant, is er nu een enorme kaalslag aan de gang. Er is steeds meer vraag naar hout. De prijzen gaan straks met 30 tot 40 procent omhoog. Doordat naast de bestaande branches, die al jaren gebruik maken van hout voor hun producties (denk aan; meubelmakers, hout voor bouwmarkten, barbecue en als bodembedekking in dierenverblijven) er nu een enorme vraag naar hout voor biomassacentrales ontstaat, draagt dit juist niet bij aan de klimaatpaniek. De uitstoot die dit geeft is slecht voor het klimaat, de omgeving en de mens. Daarnaast wordt er te veel gekapt en wordt er onvoldoende terug geplant. De kale vlaktes die deze gebeurtenissen achterlaten hebben ook grote invloed op het klimaat. De oplossing is meer bomen planten voor een betere lucht.”

STIJGENDE PRIJZEN Marlène schetst een kritieke situatie, ook economisch. “In het nieuws zie je ook steeds verschijnen dat de houtprijzen gaan stijgen. Dat tuinhuisjes en andere producten waar hout de grondstof van is, zoals; papier, karton, meubelen, verpakkingsmateriaal, maar ook kratten en pellets, brandhout en bodembedekking, worden duurder en zijn straks onbetaalbaar. Ook kan het zijn dat deze niet te produceren zijn vanwege het aankomend houttekort. Waarom nu aan de bel getrokken wordt is omdat er na gesprekken met onze houtleverancier naar voren is gekomen dat de houtprijzen gaan stijgen met 30 tot 40 procent Dit zal ons straks de das omdoen. Hout wordt schaars en onbetaalbaar.”

Branches die al jaren hout gebruiken staan volgens straks met lege handen. Dit allemaal door de biomassacentrales, een opwelling van de laatste tijd. Er zijn 2 type Biomassacentrales. Het ene type maakt gebruik van natte snippers welke erg vervuilend zijn. Het andere type maakt gebruik van pellets die echter wel droog zijn maar veel productie vergen, welke ook vervuilend zijn. Hierbij wordt ook nog eens een grote som subsidie ontvangen. Het is te gek voor woorden en lijkt de omgekeerde wereld. bron: houtprijzen.

KAPPEN “Wij maken ons al enige tijd grote zorgen over de toekomst als we zien wat er op dit moment massaal gekapt wordt. Een boom heeft een groeiperiode van 20 tot 50 jaar. Wanneer nu alles wordt weggehaald, en men te laat inziet dat je dat rustig moet reduceren (bijvoorbeeld per paar bomen kappen, een aantal nieuwe aanplanten en zo verder), zullen er binnen een korte periode geen bomen meer zijn om te kappen. Ook zullen bomen die dan worden aangeplant nog een aantal jaar nodig hebben om te volgroeien voor zij gekapt kunnen gaan worden. Dit gaat hele grote problemen geven voor grote groepen branches, waaronder wijzelf. Daarnaast is de nu gebruikte fossiele brandstof ontstaan uit bomen, die miljoenen jaren geleden op aarde stonden de natuurlijke weg. Doordat nu de bomen massaal gekapt worden verstoor je de balans en beschadig je de aardkorst en wordt de natuurlijke productie van fossiele brandstof (het natuurlijke proces van bomen omzetten in fossiele brandstof) verstoord. Naast dat dit al een uitputtende actie is maak ik me ook zorgen over de verbranding in de biomassacentrale.”

“Er zijn verschillende soorten biomassacentrales de ene waar snippers verstookt worden. Wanneer hout gedroogd zou worden tot minder dan 10% vocht zou dit ervoor zorgen dat hout bij de verbranding niet eerst zijn eigen vochtgehalte gaat koken en verdampen. Maar het kan erg goed heet verstookt kan worden wat de uitstoot nihil maakt. Bij biomassacentrales wordt hout gebruikt met een vochtgehalte tot 25%, wat ervoor zorgt dat bij verbranding het hout eerst het eigen vochtgehalte kookt en verdampt. Dit geeft uitstoot van NOX. NOX is de binaire verbinding tussen stikstof en zuurstof. Deze vorm van stikstofdioxide kan doordringen tot de kleinste vertakkingen van de luchtwegen en zorgen voor ernstige luchtwegklachten en astma-aanvallen. Daarnaast komt er fijnstof vrij, deze fijnstof die vrijkomt kan zorgen voor een deken van smog, dat ook weer ernstige gevolgen met zich mee kan brengen. Daarnaast komt er een zee van andere giftige stoffen vrij. Wilt u hierover meer informatie, dan kunt u dit vinden op de site van het RIVM, onder het kopje: “Vraag en antwoord Houtrook”. 

Zelf zie ik vijf mogelijke oplossingen:

  • De politiek moet wakker worden en inzien dat we helemaal verkeerd bezig zijn met zijn allen. De heer Timmermans zou een baan moeten krijgen bij de plantsoenendienst, zodat hij met eigen ogen kan zien wat hij allemaal om zeep heeft geholpen.
  • Stoppen met het massaal kappen van bomen, grote kale vlaktes warmen de aarde juist op. Bomen zijn onze longen, ze leveren onze zuurstof en absorberen de CO2.
  • Heel veel bomen planten en dit constant blijven doen (liever geen dennennaald-achtige, die zijn niet te verwerken en de biodiversiteit en leefbaarheid voor dieren is aanzienlijk minder). Voorkeur voor eiken, beuken, elzen, esdoorn en kersenbomen.
  • Terugkomen op het besluit om biomassacentrales te openen en eerst grondig onderzoek doen naar de gevolgen en gevaren hiervan.
  • Investeren in duurzame oplossingen, terug naar de basis, producten meer recyclen of afbreekbaar maken. En de boeren een warm hart toe dragen.
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie