Bloemenzee
Bloemenzee Corinne Kalisvaart

Chalet Parket zorgt voor rotonde vol met bloemen voor insecten

12 augustus 2021 om 19:19 Overig

HOOFDDORP De Chalet Parket heeft de rotonde Nieuwe Bennebroekerweg – Deltaweg in Hoofddorp ingezaaid met 40 verschillende soorten inheemse kleurrijke bloemen met veel nectar en stuifmeel voor onder andere vlinders, kevers, zweefvliegen en solitair levende wilde bijen en hommels. 

Wereldwijd neemt de biodiversiteit af en helaas ook in Haarlemmermeer. De afgelopen 25 jaar is een groot deel van de insecten uit ons landschap verdwenen. Insecten  zijn de bestuivers van de inheemse planten en vormen de voedselbron voor veel dieren.

Corinne Kalisvaart van Chalet Parket: “Na een bezoek aan een project van GreenBASE,  een initiatief van zes agrariërs uit de Haarlemmermeer, werden wij geïnspireerd om ook ons steentje bij te dragen. De basis voor meer kleur in de Haarlemmermeer. Zij leggen rondom hun akkers bloemrijke akkerranden aan. Deze bloemrijke akkerranden trekken insecten aan, die de natuurlijke vijanden zijn voor de plaagdieren in de voedselgewassen. Meer ruimte voor nuttige natuur is goed voor landbouw én biodiversiteit. Met behulp van deze insecten hoeft de agrariër veel minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. De akkerranden bieden schuilruimte en voedsel aan veel meer dieren in de Haarlemmermeer. En ze bieden de bewoners en bezoekers van de Haarlemmermeer een zee van bloemen.“ 

“Ook bermen en rotondes, ingezaaid met één soort gras: dat zou toch veel kleurrijker en met meer biodiversiteit moeten kunnen, dachten wij. Wij willen laten zien dat juist bermen en rotondes zich lenen voor meer biodiversiteit. Niet alleen veel mooier voor de bewoners, maar ook heel nuttig voor de natuur. Dus vandaar ons burgerinitiatief.”

De Chalet Parket rotonde ligt op het grensgebied van stedelijk en landelijk gebied in de Haarlemmermeer en kan zo een groene corridor vormen. Met hulp van diverse partijen is een beplantingsplan opgesteld voor een grotere biodiversiteit. Omdat de rotonde niet toegankelijk voor mensen is, kunnen  ook kwetsbare bloemsoorten gezaaid worden.

“Als iemand wilt weten welke bloemen zijn ingezaaid: de samenstelling van het bloemenmengsel bekijken op de website van Chalet Parket. Het mengsel is zo samengesteld dat zo veel mogelijk verdeeld over het jaar nectar aanwezig is voor de insecten. De rotonde begint steeds meer in bloei te komen. In de winter laten we meerjarige bloemen staan, zodat de insecten een overwinteringsplek hebben. Het zal tijd nodig hebben, voordat de verschillende soorten bloemen tot bloei komen.”

Aardhommel
Icarusblauwtje vlinder
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie