Erwin Groot met bier en bitter in de brouwerij.
Erwin Groot met bier en bitter in de brouwerij. Trudy Witteman

Nieuwe specialiteit Le Grand Crue: Prikkerbitter, puur Vijfhuizens drankje

31 augustus 2021 om 08:27 Overig

VIJFHUIZEN Wat doe je als je met 1.600 liter bier in je maag zit en weggooien niet in je woordenboek staat? Stevig nadenken en de juiste contacten leverde iets moois op: Prikkerbitter. Hoe Vijfhuizens wil je het hebben?

Corona. De horeca op slot. Ook voor ondernemer Erwin Groot een drama. De man achter het succesvolle lokale biermerk Le Grand Crue keek elke dag opnieuw aan tegen de 80 fusten van 20 liter goud gele rakkers. Onverkoopbaar doordat er geen bestelling meer binnenkwam. “Door de gootsteen spoelen, dat doe je ook niet zo gauw”, kijkt Erwin terug. “Lang al liep ik rond met het idee om naast onze veelgevraagde en in het Kunstfort gebrouwen bieren pilsener, triple en bock met een kruidenbitter te komen. Het gesprek met Etiënne die in het fort bier brouwt en Tolmann’s gin stookt, bracht de oplossing. Hij bood aan het bier te destilleren. De aldus verkregen alcohol werd de basis van een zacht en vriendelijk drankje dat negen kruiden bevat en een alcoholpercentage heeft van 28.” Evenals van het bier is de receptuur afkomstig van Erwin zelf. Bij zijn experimenten om tot de door hem gewenste smaakbeleving te komen kwam zijn jarenlange ervaring als restaurantkok hem goed van pas. Het resultaat? Puur drinken, maar ook lekker in of bij de koffie.

Een naam voor de kruidenlikeur had Erwin snel bedacht. De Prikker. Een ode aan de man die Vijfhuizen ooit van de ondergang redde. De geschiedenis staat op het stenen kruikje van 50 cl dat gevat is in een kratje in de vorm van een huisje. Leuk voor verzamelaars en als verjaardags- of relatiegeschenk. Verkrijgbaar bij ‘t Biervat en via legrandcrue.nl.

In juni 2019 maakte het dorp aangenaam kennis met het pilsener van Le Grand Crue waar later triple en bock bijkwamen. Liefdevol gebrouwen en puur Vijfhuizens. En daar is dan nu een lekkere kruidendrank bijgekomen. Grand komt van Groot. Crue betekent vermeerdering. Kijk dus vooral niet vreemd op wanneer Erwin opnieuw met een Vijfhuizense specialiteit komt.

Frans Witteman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie