Niet in op de Kruisweg in Hoofddorp, maar dit jaar op baan Renbaan Duindigt in Wassenaar.
Niet in op de Kruisweg in Hoofddorp, maar dit jaar op baan Renbaan Duindigt in Wassenaar. Trudy Witteman

Nederlands Kampioenschap eindelijk van start: Kortebaandraverij Hoofddorp zaterdag op Duindigt

2 september 2021 om 09:10 Overig

HOOFDDORP Vorig jaar ging er een streep door, maar nu is het zover: het Nederlands Kampioenschap kortebaan wordt gehouden op zaterdag 4 september. Niet op de kaarsrechte Kruisweg in Hoofddorp zoals steeds de bedoeling was, maar op de tot de verbeelding sprekende Renbaan Duindigt in Wassenaar. De start is om 13.30 uur. Liefhebbers uit de hele regio zijn welkom.

Kort nadat de voorbereidingen voor het NK gestart waren sloop COVID-19 ons land binnen met alle gevolgen van dien. Vanwege de coronamaatregelen vielen alle plannen in het water. Om het gemis van 2020 te compenseren, heeft het bestuur van de Kortebaanbond Hoofddorp voor dit jaar opnieuw aangewezen als organisator voor het NK. Het is gelijk ook de laatste kans want bekend is geworden dat Stichting Kortebaandraverij Hoofddorp volgend jaar niet meer op het organiseren van het Nederlands Kampioenschap mag rekenen.

Het bestuur van de organiserende stichting is dolblij dat de uitgestelde strijd om de nationale titel op 4 september kan doorgaan. Weliswaar niet in Hoofddorp, maar beloofd wordt een Hoofddorps feestje in Wassenaar. Met een stille hoop op meer versoepelingen van de coronamaatregelen verplaatste het bestuur de draverij al vroeg in het jaar van zaterdag 10 juli naar zaterdag 11 september. Totdat duidelijk werd dat de gemeente vanwege de geldende beperkingen geen toestemming gaf voor een zinderende koers op de Kruisweg. Om die reden wijkt de organisatie uit naar Duindigt waar ruimte genoeg is en waar de draverij vanaf een grote tribune bekeken kan worden. De toegang is gratis, er is voldoende parkeerruimte en een toegangstest of tonen van een QR-code is niet aan de orde. De hekken van Duindigt gaan om 11.00 uur open.

Op Duindigt is veel hetzelfde als op de Kruisweg. Zo kunnen bezoekers er hun weddenschappen plaatsen en zegent de Hoofddorpse pastor Kees van Lent voor aanvang de paarden. Waarmee een aloude traditie in ere wordt gehouden. Nieuw dit jaar is dat bezoekers zich op spectaculaire wijze kunnen verplaatsen in de pikeur op de sulky door middel van een virtual reality-bril. Ook bestaat de mogelijkheid een bezoek te brengen aan het op Duindigt gevestigde Draf- en Rensportmuseum. Extra bijzonder is dat voorafgaand aan de koers kortebaandraverij Hoofddorp wordt bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed van de Unesco. Een enorme eer. De ceremonie vindt plaats onder toeziend oog van locoburgemeester Marja Ruigrok van Haarlemmermeer die tevens het startsein geeft. Ook verricht zij na afloop de prijsuitreiking en huldigt zij de kersverse Nederlands Kampioen. “Een dagje Duindigt op 4 september wordt een heerlijk dagje uit voor Haarlemmermeerders, Haarlemmers, Heemstedenaren en andere mensen uit de regio”, voorspelt Jos Koeckhoven, voorzitter van Stichting Kortebaandraverij Hoofddorp. “Wie thuisblijft gaat veel missen.”

Het zijn niet alen de deelnemers die uitkijken naar de draverij. De wedstrijd is ook geliefd bij het publiek dat bij elke kortebaan opnieuw smult wanneer de paarden met de pikeur op de sulky voorbijrazen. Op de kaarsrechte baan van 300 meter kunnen wel snelheden van zo’n 60 kilometer per uur bereikt worden. 

Voor de sponsoren van de draverij vindt op donderdag 2 september een spannend moment plaats wanneer zij in hotel de Beurs middels de loting aan een van de 24 deelnemende paarden gekoppeld worden. Deze loting is inmiddels een mooie Hoofddorpse traditie geworden. 

Het is nog onzeker of John de Leeuw aan de start verschijnt. De Hoofddorper is vorig jaar gestopt als pikeur om zich geheel te kunnen richten op zijn maatschappelijke carrière. Hij heeft echter nooit uitgesloten voor zijn ‘thuiskortebaan’ een uitzondering te maken. Zijn vervanger Rick Wester uit Lijnden doet het momenteel erg goed. Van de vier kortebanen dit seizoen won hij er twee; beide keren met Chief One in Emmeloord. Cesar Charisma (Ruud Pools) en Calistokingsdeep (Micha Brouwer) wonnen de andere twee kortebanen op de Renbaan Duindigt.

De loting voor het Nederlands Kampioenschap vindt plaats op donderdag 2 september. Direct na de bekendmaking van het deelnemersveld is deze te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt hier ook een uitgebreide voorbeschouwing met tips. Deze website zendt tevens op zaterdag 4 september de live beelden van de koers uit, dankzij BES Event Service. Meer informatie over het evenement, inclusief de laatste berichten over het volgen van de koers via livestream is te vinden op www.kortebaanhoofddorp.nl.

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie